c S
AVK o prevzemu Pro Plusa: Lahko bi prišlo do horizontalnih učinkov koncentracije 07.11.2018 15:45 Ljubljana, 07. novembra (STA) - Prevzem Pro Plusa s strani družbe Slovenia Broadband bi lahko po dosedanjih ugotovitvah prinesel horizontalne učinke koncentracije na trgu televizijskega oglaševanja, trgu nakupa pravic za prenos športnih vsebin in na veleprodajnem trgu dobave otroških programov, kaže povzetek relevantnih dejstev Agencije za varstvo konkurence (AVK).

United Group, ki je v Sloveniji že lastnik Telemacha, želi prek podjetja Slovenia Broadband kupiti Pro plus, pod okriljem katere program oddajata televiziji POP TV in Kanal A. AVK pa v povzetku s 30. oktobra, ki ga je danes objavila na svojih spletnih straneh, ugotavlja, da bi lahko prišlo do horizontalnih učinkov koncentracije, do katerih pride v primeru združevanja podjetij, ki so aktivna na istem trgu oz. na isti ravni v poslovnem procesu. Združeno podjetje bi tako imelo možnost, da bi izvajalo vezano oz. paketno prodajo vseh televizijskih programov.

Prav tako bi ta koncentracija po mnenju agencije lahko povzročila možnost trajnega usklajenega sodelovanja z drugimi operaterji na trgu, povečanje zmožnosti za izključevanje, tako da bi poslabšalo pogoje dobave TV programov podjetja Pro Plus drugim operaterjem, zlasti z dvigom licenčnin.

AVK med dejavniki, ki jih bo upoštevala pri sprejemanju končne odločitve o prevzemu, omenja možnost, da konkurenčni TV programi ne bi bili na voljo Telemachovim strankam ter druge učinke, saj bi združeno podjetje pridobivalo občutljive poslovne informacije o svojih tekmecih, kar bi mu omogočalo bistveno konkurenčno prednost.

Prevzemnik lahko v 45 dneh odgovori na te ugotovitve, lahko pa predlaga tudi korektivne ukrepe, s katerimi se odpravi resen sum o skladnosti koncentracije s pravili konkurence. "V družbi United Group smo prejeli zadnjo oceno agencije za varstvo konkurence, na katero že pripravljamo odziv. Pričakujemo pa, da bo končna odločitev podana v skladu s standardi konkurenčnega prava EU," so zapisali v skupini.

Po prejemu njihovega odgovora bo AVK izdala odločbo v zadevi presoje koncentracije. "Dejstvo, da je agencija priglasitelju posredovala povzetek relevantnih dejstev, tako ne prejudicira izida predmetnega postopka," so dodali. Po poročanju časnika Večer naj bi sicer Slovenia Broadband varuha konkurence lahko prepričala, če bi se odpovedala delu medijske družbe Pro plus, na primer televizijskemu programu Kanal A, ki se je s Pop TV združil leta 2000.

United Group je julija lani s češko družbo CME sklenil 230 milijonov evrov vredno pogodbo o nakupu njenih medijskih družb v Sloveniji in na Hrvaškem, zdaj pa za to potrebujejo še soglasje regulatorjev. Hrvaški svet za elektronske medije je konec marca odobril prevzem hrvaške Nove TV, slovenski varuh konkurence pa o tem še odloča. Gre za največjo medijsko združitev v samostojni Sloveniji, ki je po navedbah medijskih strokovnjakov pred zahtevno nalogo zaradi preučitve vplivov nakupa na več trgih postavila tudi regulatorje.

Podporniki prevzema pa opozarjajo, da odločanje AVK v postopku presoje koncentracije traja že precej dolgo. K čimprejšnji odločitvi so spomladi pozvali tudi v Ameriški gospodarski zbornici Slovenije, pa tudi tedanji veleposlanik ZDA v Sloveniji Brent Hartley. Prevzemu pa ne oporeka ministrstvo za kulturo, ki je vlogo za soglasje za prevzem družbe Pro Plus zavrglo zaradi nepristojnosti. Svojo odločitev je utemeljilo s tem, da družba Pro plus v razvidu medijev ni vpisana kot izdajatelj televizijskega programa, zato Slovenia Broadband za prevzem ne potrebuje soglasja.

AVK je pa je pred časom izdala odločbo, ki United Group nalaga odprodajo 13 športnih programov iz sheme Sport Klub. Ugotovili so namreč, da je lastništvo programov, ki jih je United Group kupil od družbe S.C. IKO Poland, v nasprotju s pravili o konkurenci in posledično prepovedano. United Group je sicer na sodišču dosegla začasno zadržanje izvrševanja odločbe.