c S
Delodajalci kritični do načina spreminjanja zakonodaje o minimalni plači 07.11.2018 12:54 Ljubljana, 07. novembra (STA) - V Združenju delodajalcev Slovenije opozarjajo, da mora biti določanje minimalne plače predmet posvetovanj in usklajevanj med socialnimi partnerji. Ob tem so izpostavili, da predlog zakona, ki ga bo danes vložila Levica, ni bil predstavljen ekonomsko-socialnemu svetu. V OZS medtem državo pozivajo k razbremeniti stroškov dela.

"Združenje delodajalcev Slovenije se ne strinja s poskusi določanja minimalne plače, kot se znova dogaja, in sicer mimo vsakršnega dialoga s socialnimi partnerji," so zapisali v sporočilu za javnost. Kot so dodali, so tovrstno prakso delodajalci izkusili že pri zadnjih spremembah zakona, ki je v podjetjih v gospodarstvu pustila resne posledice.

V združenju opozarjajo, da mora biti določanje minimalne plače predmet posvetovanj in usklajevanj med socialnimi partnerji, njegova obravnava pa ni bila niti še predstavljena ekonomsko-socialnemu svetu. "Podjetja, delodajalci tako sredi novembra še ne vedo, kakšni stroški dela in kakšna ureditev jih čaka v naslednjem letu," do izpostavili.

Pričakujejo, da bo minimalna plača obravnavana v okviru tripartitnega dialoga med vlado, sindikati in delodajalci ter da bo zgolj usklajena med tremi ključnimi deležniki poslana v parlament.

Na pomanjkanje socialnega dialoga pri sprejemanju zakona so v torek opozorili tudi v SMC, kjer so sicer prispevali podpise k predlogu zakona Levice o minimalni plači. V skladu s predlogom bo minimalna plača prihodnje leto znašala 667 evrov neto, leta 2020 pa se bo dvignila na 700 evrov neto. Predlog zakona iz minimalne plače izloča tudi vse dodatke.

Koordinator Levice Luka Mesec je pojasnil, da bo predlog v skladu z dogovorom s koalicijo obravnaval tudi ekonomsko-socialni svet. S premierjem so po besedah Mesca dogovorjeni, da bo zakon vlada vložila še v razpravo na ekonomsko-socialni svet.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so medtem zapisali, da se obrtniki in podjetniki ne zavzemajo zgolj za dvig minimalnih plač, ampak za to, da bi delavci imeli dostojne plače. Ob tem pa opozarjajo, da bi morala država razbremeniti stroške dela, s čimer bi delavcem omogočila višje neto plače.

"Naša država bi morala razbremeniti stroške dela, da bi delavcem ostalo več. Razlika med bruto in neto plačo je prevelika. Od dviga plač bo največ dobila država prek prispevkov," predsednika OZS Branka Meha povzemajo v zbornici.

Dodali so, da je sicer obrtniki in podjetniki podpirajo dvig neto plač delavcev, kar je pokazala tudi anketa, ki jo je septembra med svojimi člani izvedla zbornica. "Skoraj vsi obrtniki in podjetniki (99 odstotkov) so v anketi odgovorili, da podpirajo predlog o razbremenitvi plač z dohodnino, pri čemer bi delavec ob enaki bruto plači dobil višje neto izplačilo," so še dodali.