c S
Septembra na letni ravni rast trgovine na drobno v območju z evrom in EU 07.11.2018 12:53 Ljubljana, 07. novembra (STA) - Obseg trgovine na drobno je po sezonsko prilagojenih podatkih septembra v območju evra narasel za 0,8 odstotka, v EU pa za 1,5 odstotka. Na mesečni ravni je v državah z evrom ostal nespremenjen, v uniji pa upadel za 0,1 odstotka, kažejo podatki Eurostata.

Po podatkih evropskega statističnega urada je bila rast v Sloveniji na mesečni ravni 0,8-odstotna, na letni pa 5,2 odstotna.

Prodaja hrane, pijače in tobaka, pa tudi goriv, so septembra na mesečni ravni v območju z evrom narasli za 0,4 odstotka, medtem ko je prodaja neživilskih proizvodov upadla za 0,5 odstotka. V EU je prodaja goriv poskočila za 0,8 odstotka, hrane, pijače in tobaka pa ta 0,1 odstotka. Prodaja neživilskih proizvodov je upadla za 0,3 odstotka.

Med državami, za katere je Eurostat imel podatke, so na mesečni ravni septembra največje rasti beležile Irska (+2,9 odstotka), Latvija (+1,5 odstotka) in Estonija (+1,4 odstotka). Največje padce so imele Portugalska (-1,7 odstotka) in Avstrija (-1 odstotek).

Tudi na letni ravni je bila rast trgovine na drobno največja na Irskem (+10,2 odstotka), sledile so Latvija (+7,9 odstotka) in Poljska (+6,5 odstotka). Najbolj je upadla v Belgiji (-2,2 odstotka), Španiji in Avstriji (v obeh za -1,5 odstotka).