c S
Evropske borze navzdol; cenejša nafta, krepkejši evro 07.11.2018 07:20 London/Frankfurt/Pariz, 06. novembra (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma znižali. Pred vmesnimi volitvami v ZDA so vlagatelji v Evropi postali bolj previdni, pravijo analitiki. Nafta se je nekoliko pocenila, tečaj evra pa se je malenkost zvišal.

V ZDA danes potekajo vmesne volitve sredi predsedniškega mandata za različne zvezne, državne in lokalne položaje. Največje je zanimanje za volitve v zvezni kongres, katerega sestava bo zaznamovala drugo polovico mandata predsednika Donalda Trumpa.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,31 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3207,42 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 0,09 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,51 odstotka. Znižal se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,89 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 0,62 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,18 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,07-odstotni padec.

Za razliko od evropskih borz se v New Yorku tečaji vrednostnih papirjev na volilni dan zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,48 odstotka višji ravni kot v ponedeljek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,40 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 0,50-odstotno rastjo.

Tečaj evra se je danes nekoliko zvišal. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1417 dolarja, kar je malenkost več kot zjutraj. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1428 dolarja oz. 0,58 centa višje kot v ponedeljek.

Cene nafte so se danes nekoliko znižale. Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 62,89 dolarja, kar je 21 centov manj kot v ponedeljek. V Londonu so se terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 30 centov na 72,86 dolarja.

Kljub strožjim ameriškim sankcijam proti z nafto bogatemu Iranu se cene nafte torej za zdaj še niso bistveno zvišale. Analitiki to pojasnjujejo s številnimi in pomembnimi izjemami, ki jih vsebuje naftni embargo proti islamski republiki. Poleg tega so velike proizvajalke nafte, kot so ZDA, Rusija ali članice organizacije držav izvoznic nafte, v zadnjem času povečale količine načrpane nafte.