c S
Predstavniki vlade in občin bodo podpisali dogovor o povprečnini 07.11.2018 07:41 Ljubljana, 07. novembra (STA) - Predstavniki vlade in občin bodo danes podpisali dogovor o višini povprečnine za prihodnje leto. Z vladnega urada za komuniciranje so namreč v torek zvečer sporočili, da so dogovor dosegli, čeprav njegove vsebine niso razkrili.

Po podpisu dogovora so napovedane tudi izjave predsednika vlade Marjana Šarca, ministra za finance Andreja Bertonclja in ministra za javno upravo Rudija Medveda na vladni strani, medtem ko bodo na občinski del predstavljali predsednik Skupnosti občin Slovenije Branko Ledinek, predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj in predsednik Združenja mestnih občin Matej Arčon.

Povprečnina sicer pomeni sredstva na občana, ki jih občine dobijo od države za izvajanje nalog, ki jim jih predpisujejo zakoni. Občinski izračuni so pokazali, da je strošek izvajanja teh nalog višji do 600 evrov, po nekaterih izračunih celo višji od 630 evrov. V trenutno veljavnem zakonu o izvrševanju proračuna pa je povprečnina za prihodnje leto določena v višini 558 evrov.

Povprečnina se sicer po spremenjenem zakonu določa nekoliko drugače kot doslej, podlaga pa je izračun povprečnih stroškov za financiranje občinskih nalog na prebivalca za obdobje štirih let.

Ne glede na višino povprečnine, ki bo določena, pa so občine med pogajanji izrazile tudi pričakovanje, da jim bodo zagotovljena dodatna sredstva za pokrivanje višjih plač, ki bi jih vlada dogovorila s sindikati javnega sektorja.