c S
Geografska lega Slovenije največja prednost v odnosu do Kitajske 06.11.2018 16:18 Ljubljana, 06. novembra (STA) - Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki ta teden predstavlja slovensko poslovno in investicijsko okolje kitajskim poslovnežem in politikom, kot največjo strateško prednost Slovenije v odnosu do Kitajske poudarja geografsko lego. Slovenija ima dostop do 500-milijonskega trga, pravi minister.

"Slovenija leži v srcu Evrope. To nam daje dostop do 500-milijonskega trga," je ob obisku slovenskega konzulata v Šanghaju podaril Počivalšek. Izpostavil je tudi dobro razvito infrastrukturo, a dodal, da za povečanje potenciala, ki ga ima naša lega, seveda potrebujemo še nekaj izboljšav, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Minister, ki se na Kitajskem udeležuje mednarodnega uvoznega sejma - China International Import Expo - CIIE 2018, je izrazil zadovoljstvo nad dobrimi političnimi odnosi med Slovenijo in Kitajsko, ki je naša največja trgovinska partnerica izven Evrope. Povedal je, da smo v okviru Pobude 16+1 uspeli poglobiti tudi gospodarsko bilateralno sodelovanje s Kitajsko in tako presegli 1,2 milijarde evrov.

Na sejmu v Šanghaju se predstavljajo tudi številna slovenska zimsko-športno usmerjena podjetja, ki Slovenijo predstavljajo kot visokotehnološkega partnerja za zimske športe. Vodilna tema predstavitve je zastavljena predvsem v luči zimskih olimpijskih iger, ki bodo leta 2022 v Pekingu.

V ponedeljek je slovenski konzulat v Šanghaju z družbo Greenland Business Group podpisal dogovor o predstavitvi slovenskih podjetij v sodobnem poslovnem središču Global Commodity Trading Hub, kjer se predstavljajo izbrana podjetja iz Nemčije, Francije, Združenih držav Amerike, Kanade, Irana, Japonske, Španije in drugih držav.

Počivalšek se je v okviru sejma srečal s številnimi ministri pristojnimi za gospodarstvo, med drugim s kitajskim ministrom za trgovino Zhongom Shanom in njegovim namestnikom Fu Ziyingom.

"V zadnjih letih smo v Slovenijo uspeli privabiti kar nekaj svetovno prepoznanih investitorjev, ki dokazujejo, da resnično imamo podporno in spodbudno poslovno okolje. Prepričan sem, da je vlaganje v Slovenijo lahko tudi pomembna priložnost za kitajska podjetja - sploh na področjih infrastrukture in turizma, kar sem predstavil tudi kitajskim kolegom," je iz Šanghaja sporočil Počivalšek.

V nedeljo se je minister srečal tudi s kolegom iz Združenih arabskih emiratov Sultanom Bin Saeedom Al Mansoorijem, s katerim sta spregovorila o nastopu Slovenije na Expo 2020 v Dubaju, srečal pa se je tudi z avstrijsko ministrico za digitalne in gospodarske zadeve Margarete Schramböck.

Državni sekretar Aleš Cantarutti se je medtem v ponedeljek v Pekingu udeležil predstavitve premijskih izdelkov blagovne znamke Gorenje za kitajski trg, kar je po besedah ministrstva še en dokaz, da slovenska podjetja na Kitajskem puščajo močan pečat.

Namen obiska slovenske delegacije na Kitajskem v času sejma, na katerem se ta teden predstavlja 3000 podjetij iz 130 držav, je okrepitev gospodarskih odnosov s Kitajsko in okrepitev vloge Slovenije v okviru pobude za obnovitev svilne poti. Minister si skupaj s Cantaruttijem v Šanghaju prizadeva tudi za okrepitev turističnega sodelovanja med državama.

Z mednarodnim kitajskim uvoznim sejmom želi Kitajska podpreti liberalizacijo trgovine in gospodarsko globalizacijo, predvsem pa odpreti kitajski trg. Organizatorji na dogodku pričakujejo več kot 150.000 kitajskih kupcev.

Slovenska delegacija se sejma udeležuje na podlagi uradnega vabila kitajskega ministrstva za trgovino. Kitajska bo s Pekingom gostiteljica zimskih olimpijskih iger leta 2022 in Slovenijo so prepoznali kot potencialnega partnerja pri razvoju zimskih športov. Nordijski center Planica je bil namreč izbran za pripravljalno bazo v Evropi za moško smučarsko skakalno reprezentanco.