c S
Alta oblikovala konzorcije za prodajo manjšinskih deležev petih elektrodistributerjev 06.11.2018 16:18 Ljubljana, 06. novembra (STA) - Alta je v imenu manjšinskih lastnikov petih elektrodistribucijskih družb - Elektro Ljubljana, Maribor, Celje, Gorenjska in Primorska - oblikovala konzorcije za skupno prodajo delnic. Konzorciji bodo najprej preverili interes pri potencialnih vlagateljih, po prejetju nezavezujočih ponudb pa se bodo odločili o nadaljevanju postopkov.

Konzorciji iščejo kupce za 10,79 odstotka vseh izdanih delnic družbe Elektro Ljubljana, 11,44 odstotka delnic Elektra Maribor, 7,90 odstotka delnic Elektra Celja, 7,31 odstotka delnic Elektra Primorska in 5,26 odstotka Elektra Gorenjska. K sporazumu in s tem prodaji delnic lahko naknadno pristopijo tudi drugi lastniki delnic, zaradi česar bi se ti deleži v prihodnje lahko še povečali.

Prodajni postopek bo organiziran večstopenjsko, je Alta sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze. V prvi fazi bodo prodajni konzorciji v sodelovanju z Alto pri izbranih potencialnih vlagateljih preverili zanimanje za nakup delnic in jih pozvali k oddaji nezavezujočih ponudb. Na podlagi teh se bo bodo odločili o morebitnem nadaljevanju postopka.

Država ima sicer v elektrodistribuciji po 80 odstotkov delnic, preostalo pa imajo zasebniki. Elektrodistribucijska podjetja so strateškega pomena za državo, ki večinskih deležev v njih ne bo prodala, kar je prejšnja vlada zapisala tudi v veljavno strategijo upravljanja državnega premoženja.

Spletni portal Siol je avgusta med velikimi manjšinskimi delničarji slovenskih elektrodistribucijskih družb navedel Igorja Laha, Adriatic Slovenico, Triglav Sklade, Petrol, Kapitalsko družbo, Modro zavarovalnico in DZS.

Med potencialnimi kupci so mediji sicer najpogosteje omenjali hrvaško energetsko družbo Hrvaška elektroprivreda (Hep). Kot je poročal spletni portal Siol, je Hep, ki trži hrvaško polovico električne energije iz jedrske elektrarne Krško, sicer že dodobra prodrl na slovenski trg. V zadnjih letih je pridobil nekaj velikih, tudi državnih odjemalcev. Pred leti so se zanimali tudi za nakup polovičnega deleža v trgovcu z električno energijo Gen-I.

Poleg tega je časnik Finance med morebitnimi kupci omenjal tudi črnogorsko elektrogospodarstvo, zanimanje naj bi bilo menda tudi med Kitajci in med elektropodjetji bližnjih držav. Vabilo za nakup lahko tako poleg HEP in Črnogorcev pričakujeta nemški RWE in slovensko podjetje Interenergo. Od Kitajcev naj bi ga dobila China State Grid in China Three Gorges, povabljena pa naj bi bila tudi italijanski sistemski operater Elia in AZA Group.