c S
EU cilja na politični dogovor o digitalnem davku v decembru 06.11.2018 16:10 Bruselj, 06. novembra (STA) - EU po današnji razpravi finančnih ministrov cilja na politični dogovor o spornem digitalnem davku v decembru, je danes v Bruslju povedal avstrijski minister Hartwig Löger, ki je vodil zasedanje. Izpostavil je jasno potrebo po vezavi evropske rešitve na globalno dogajanje v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Komisija je kot začasno rešitev predlagala triodstotni davek za podjetja z globalnim letnim prihodkom nad 750 milijonov evrov in z letnim prihodkom v EU nad 50 milijonov evrov, ki naj bi prinesel okoli pet milijard evrov na leto. EU jim namreč očita, da se s prijavo dobička v članicah z nizkimi davki, kot sta Luksemburg in Irska, izogibajo pravični obdavčitvi.

Sprva je bila komisija tarča kritik, da cilja z davkom na ameriške digitalne titane Google, Amazon in Facebook, a minuli teden so jo evropska podjetja v pismu pozvala k umiku predlaganega davka, ki da bi nesorazmerno udaril prav njih. Predlagani davek bi tem podjetjem odvzel ključni vir kapitala za naložbe in rast ter jih oslabil v globalni tekmi, trdijo podpisniki pisma.

Današnja razprava je po besedah avstrijskega finančnega ministra izpostavila jasno potrebo po vezavi evropske kratkoročne rešitve na razvoj dogodkov v OECD. Podrobnosti bodo poskušali doreči v prihodnjih tednih na tehnični ravni, a kot možen kompromis se kaže rešitev na podlagi zamika implementacije direktive.

Nemški finančni minister Olaf Scholz je danes predlagal, naj EU pripravi rezervno rešitev, ki bi začela veljati sredi leta 2020, če do takrat ne bi bilo globalne rešitve. Konsenz na podlagi rešitve, ki bi temeljila na prožnosti pri implementaciji, je nakazal tudi francoski gospodarski minister Bruno Le Maire, velik zagovornik tega davka.

Slovenski finančni minister Andrej Bertoncelj je današnjo razpravo opisal kot konstruktivno in vsebinsko, tudi zelo tehnično, kar po njegovih besedah kaže na zahtevnost te zakonodaje. "Dokončne rešitve še nimamo," je dejal in dodal, da je bil sicer podan jasen poudarek, da se poskuša doseči dogovor še letos. Razprava se sedaj vrača na tehnično raven, ministri se bodo k temu vprašanju vrnili decembra, morda pa ga bo obravnaval tudi vrh, je dejal minister.

Slovenija po Bertoncljevih besedah zagovarja globalno rešitev. "Zavedamo se, da bo verjetno, če dogovora ne bo, treba poiskati začasno rešitev. Sicer pa kot večina članic zagovarjamo trajno, dolgoročno globalno rešitev za to zelo pomembno področje," je še poudaril minister.