c S
Gospodarsko razpoloženje v območju z evrom in EU oktobra še navzdol 30.10.2018 13:14 Bruselj, 30. oktobra (STA) - Gospodarsko razpoloženje v območju evra in EU se je oktobra znova poslabšalo. Kazalnik zaupanja v gospodarstvo (ESI) se je v območju z evrom na mesečni ravni znižal za 1,1 točke na 109,8 točke, v EU pa za 0,8 točke na 110,4 točke, kažejo podatki Evropske komisije.

Gospodarsko razpoloženje v območju z evrom in EU se poslabšuje že več mesecev. V območju z evrom je bil oktobrski padec posledica šibkejšega razpoloženja v industriji, storitvah in še posebej trgovini na drobno. Kazalca, ki merita zaupanje v gradbeništvu in med potrošniki, sta skoraj stagnirala.

Med večjimi gospodarstvi območja z evrom se je ESI zvišal le v Španiji (+1,9 točke), medtem ko je upadel v Nemčiji (-1,3 točke), na Nizozemskem (-1,3 točke), v Franciji (-1,2 točke) ter Italiji (-0,9 točke).

V celotni EU je padec kazalca nekoliko uspela zavreti Velika Britanija z rastjo v višini 0,2 točke, na Poljskem pa je vrednost padla za 0,9 točke. Z vidika sektorjev se je nekaj manj kot v območju z evrom poslabšalo razpoloženje v industriji, storitvah in trgovini na drobno. Tudi tukaj sta podkazalnika v gradbeništvu in med potrošniki bolj ali manj stagnirala.

Slovenija je sicer med sedmimi državami članicami unije, ki so zabeležile pozitivna gibanja. Kazalnik gospodarskega razpoloženja v naši državi se je oktobra zvišal za 3,1 točke na 111,5 točke.

Kazalnik poslovnega okolja (BCI) je medtem v območju evra zdrsnil za 1,21 točke na 1,01 točke. S tem je dosegel najnižjo raven od maja 2017.