c S
Računsko sodišče bo lahko revidiralo prakse nadzora Banke Slovenije 30.10.2018 13:11 Ljubljana, 30. oktobra (STA) - Banka Slovenije je umaknila zahtevo za presojo ustavnosti dela zakona o Banki Slovenije, ki se nanaša na presojo pravilnosti in smotrnosti praks nadzora centralne banke do novembra 2014. S tem bo lahko računsko sodišče lahko revidiralo vlogo centralne banke v sanaciji bank, so pisanje današnjega Dela potrdili v Banki Slovenije.

"Banka Slovenije je proučila vse argumente in ureditev v nekaterih drugih državah, kjer računsko sodišče ima pristojnost revidiranja bančnega nadzornika, ter upoštevala principe glede revidiranja tekočih nadzorniških aktivnosti Banke Slovenije v okviru skupnega mehanizma nadzora EU. Na podlagi te presoje smo se odločili, da zahtevo za presojo ustavnosti umaknemo," so pojasnili.

Zakon, po katerem lahko računsko sodišče revidira pravilnost in smotrnost poslovanja Banke Slovenije v zadnjih 15 letih, je začel veljati lansko jesen. Po njem bi lahko sodišče presojalo pravilnost in smotrnost praks nadzora centralne banke do novembra 2014 oz. do uvedbe enotnega nadzora v območju evra, a je ustavno sodišče konec lanskega leta izvajanje zakona v tem delu zadržalo.

Banka Slovenije je takrat kot razlog za tak predlog ustavnemu sodišču navedla, da se s tem posega v njeno neodvisnost. Vendar pa je nato svet Banke Slovenije, v katerem od maja po odhodu guvernerja Boštjana Jazbeca ni več nikogar, ki je sodeloval v sanaciji bank konec leta 2013 in v letu 2014, sklenil, da bo prevetril vse sodne postopke, ki jih pelje na različnih področjih.

Med njimi je bila tudi preverba pravnih posledic umika omenjenega predloga na ustavno sodišče, je na javni predstavitvi konec septembra povedal viceguverner in začasni vodja Banke Slovenije Primož Dolenc, ko se je (neuspešno) potegoval za mesto guvernerja. "Ko bomo prepričani, da je pravilna ena odločitev ali druga, jo bomo sprejeli," je takrat dejal.

Ustavno sodišče je izvajanje zakona v tem delu začasno zadržalo, ker je ocenilo, da bi lahko nastale težko popravljive posledice, če bi se v nadaljnjem postopku izkazalo, da je ta določba zakona protiustavna, v nasprotnem primeru pa bo lahko računsko sodišče revizijo opravilo s časovnim zamikom.

Sedaj bo to lahko revidiralo odločitve Banke Slovenije glede sanacije bank v letu 2013, ki razburjajo del javnosti in kar je bil eden od namenov zakona. Večina poslanskih skupin je namreč ob njegovem sprejemu izrazila pričakovanje, da bo poročilo računskega sodišča lahko prispevalo k izračunu dejanske bančne luknje.