c S
Italijansko gospodarstvo v tretjem četrtletju stagniralo 30.10.2018 13:11 Rim, 30. oktobra (STA) - Italijansko gospodarstvo je v tretjem četrtletju v primerjavi z drugim stagniralo. Najnovejši statistični podatki tako še otežujejo delo tamkajšnji vladi, ki vztraja pri spornem proračunu za prihodnje leto. Ta namreč predvideva primanjkljaj v višini 2,4 odstotka BDP. Na letni ravni se je italijanski BDP v tretjem četrtletju okrepil za 0,8 odstotka.

Po podatkih italijanskega statističnega urada je bila 0,8-odstotna rast bruto domačega proizvoda (BDP) na letni ravni najnižja v treh letih.

Italijanska vlada je v proračunu za prihodnje leto predvidela bolj optimistične rezultate, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Medtem ko vlada računa, da bo letošnja gospodarska rast 1,2-odstotna, statistični podatki kažejo na enoodstotno rast.

Če bo morala vlada v Rimu napovedi popraviti navzdol, bo morala hkrati ali oklestiti načrtovano porabo, s čimer bo razočarala volivce, ali pa predvideti še večji proračunski primanjkljaj, kar bi dodatno zaostrilo odnose z Evropsko komisijo, še poroča dpa.