c S
Atlantic Grupa v prvih devetih mesecih okrepila dobiček 30.10.2018 11:29 Zagreb, 30. oktobra (STA) - Hrvaška Atlantic Grupa, katere del je Droga Kolinska, je v prvih devetih mesecih ustvarila 3,9 milijarde kun (okoli 527 milijonov evrov) prihodkov od prodaje, kar je 0,5 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Bruto dobiček iz poslovanja se je okrepil za 18,9 odstotka na 524,1 milijona kun, čisti dobiček za 34,4 odstotka na 319,3 milijona kun.

Kot so poudarili v Atlantic Grupi, je znižanje prihodkov posledica prodaje proizvodnje športne prehrane, ki jo je lani prevzel belgijski Aminolabos, ter posledično pomanjkanja prihodkov od proizvodnih storitev. Organski prihodki so se glede na prvih devet mesecev lani zvišali za 3,7 odstotka.

Predsednik uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi je ocenil, da bodo imeli še eno uspešno leto. Okrepili so ponudbo distribucije in nadaljevali z dezinvestiranjem neosnovnih poslov, kot je proizvodnja kozmetike. Dvig dobičkonosnosti in nižji stroški so okrepili tudi finančne tokove družbe ter uresničili trdno izhodišče za bodočo rast, je dejal.

Izpostavil je, da je znamka paštete Argeta postala vodilna na evropske trgu, medtem ko preoblikovana podoba Cockte uresničuje "izredne prodajne rezultate", posebej v gostinskem sektorju, so zapisali na spletni strani Atlantica.

Na krepitev prihodkov so v prvih devetih mesecih največ vplivalo segmenti delikatesni namazi, ki so se okrepili za 10,2 odstotka, pijače, katere prodaja je porasla za sedem odstotkov, in kave, kjer so beležili 4,3-odstotno rast.

Med izdelki je bila z 21-odstotnim deležem v skupni prodaji najmočnejši kava, ki je družbi prinesla nekaj manj kot 817 milijonov kun (110,4 milijone evrov) prihodkov.

Največjo rast, v višini 9,6 odstotka, so zabeležili na hrvaškem trgu, sledita Srbija s 5,6 odstotka in Slovenija s 5,5 odstotka.