c S
Septembra spet večja prodaja v trgovini na drobno 30.10.2018 10:48 Ljubljana, 30. oktobra (STA) - Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno se je septembra v primerjavi z avgustom povečal za 0,8 odstotka, kar je bil po podatkih statističnega urada drugi zaporedni dvig prihodka na mesečni ravni. Prihodek od prodaje se je v letni primerjavi povečal za 5,2 odstotka, so danes sporočili iz urada.

Na rast prihodka na mesečni ravni je vplival predvsem višji realni prihodek v trgovini na drobno z motornimi gorivi, ki se je povečal za sedem odstotkov. Realni prihodek v trgovini na drobno brez motornih goriv je namreč v primerjavi s prejšnjim mesecem padel za 1,9 odstotka, pri čemer sta bili nižji tako prodaja živil kot prodaja neživil, so pojasnili.

Na rast prihodka v letni primerjavi je prav tako najbolj vplival za 22,9 odstotka višji prihodek v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi. Prihodek v trgovini na drobno brez motornih goriv je bil septembra za 2,7 odstotka nižji kot septembra lani. Prihodek od prodaje živil je bil nižji za 6,3 odstotka, prihodek od prodaje neživil pa se je zvišal za 0,8 odstotka.

V devetih mesecih leta je bil realni prihodek v trgovini na drobno za 2,1 odstotka višji kot v enakem obdobju lani. Prihodek od prodaje motornih goriv je bil višji za 7,4 odstotka, prihodek od prodaje v trgovini na drobno brez motornih goriv pa je bil za 0,3 odstotka nižji. V tem obdobju se je prodaja živil zmanjšala za 5,1 odstotka, prodaja neživil pa povečala za 4,3 odstotka.

Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno z motornimi vozili in od njihovih popravil je bil septembra za 6,8 odstotka nižji kot avgusta. To je bil po sedmih zaporednih mesecih rasti prvi upad prihodka, so izpostavili statistiki. Na letni ravni je bil za 5,3 odstotka višji, za 15,3 odstotka pa je bil višji tudi v devetih mesecih leta.