c S
Evropski indeksi uvodoma v različne smeri 30.10.2018 10:24 Frankfurt/Pariz/London, 30. oktobra (STA) - Trgovalni dan na evropskih borzah se je začel z neenotnim gibanjem osrednjih indeksov. Vlagatelji spremljajo predvsem poslovne rezultate številnih podjetij, ki pred iztekom meseca razkrivajo poslovanje v tretjem četrtletju letošnjega leta, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Nekaj prej 10. uro je bil indeks najpomembnejših delnic v območju z evrom Eurostoxx 50 0,03 odstotka nad izhodiščem. Nad izhodiščem je bil tudi indeks FTSE 100 na borzi v Londonu, ki je pridobival 0,19 odstotka.

Na drugi strani je v Frankfurtu DAX izgubljal 0,14 odstotka vrednosti, v Parizu pa je bil CAC 40 0,11 odstotka pod izhodiščem.

Danes so četrtletne poslovne rezultate razkrili v več evropskih velikanih. Nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen je v tretjem četrtletju ustvaril občutno več dobička, a še vedno ni dosegel pričakovanj analitikov. Višje cene goriva so prirezale krila nemški Lufthansi, ki je v četrtletju ustvarila 1,07 milijarde evrov čistega dobička oz. 10 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

Tečaj evra se ni pomembneje premikal. Na frankfurtski borzi je bilo treba zjutraj za en evro odšteti 1,1368 dolarja, s čimer je skupna evropska valuta izgubila 0,05 odstotka vrednosti. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra v ponedeljek postavila pri 1,1381 dolarja.

Na azijskih borzah se je dan prav tako iztekel brez enotne smeri. Šanghajske delnice so po ukrepu Pekinga, ki podjetjem olajšuje odkup lastnih delnic in optimizmu ameriškega predsednika Donalda Trumpa v zvezi s trgovinskimi pogovori med državama, porasle za 1,02 odstotka. V Hongkongu pa je borza končala z 0,91-odstotnim padcem.

V Tokiu so zabeležili 1,45-odstotno rast, v Sydneyju 1,28-odstotno zvišanje in v Seulu 0,93-odstotno krepitev osrednjih indeksov.