c S
Volkswagen v tretjem četrtletju v višjo prestavo 30.10.2018 09:43 Wolfsburg, 30. oktobra (STA) - Nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen je v tretjem letošnjem četrtletju ustvaril občutno več dobička kot v enakem obdobju lani. Zaslužek se je ustavil pri 2,76 milijarde evrov, s čimer je koncern iz Wolfsburga lanski rezultat več kot podvojil, še vedno pa ni dosegel pričakovanj analitikov, poročajo tuje tiskovne agencije.

V lanskem tretjem četrtletju je pod črto ostalo 1,07 milijarde evrov, je pa takrat Volkswagen zabeležil 2,6 milijarde evrov enkratnega stroška v povezavi z odpoklicem dizelskih avtomobilov v ZDA, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP.

Škandal dieselgate še vedno visi koncernu nad glavo; nedavno je nemško sodišče odločilo, da mora Volkswagnov lastnik Porsche SE plačati odškodnino vlagateljem, ki jih ni pravočasno in primerno obvestil o goljufanju z izpusti. Volkswagen sicer po vsem svetu čaka še vrsta tožb in postopkov regulatorjev, potem ko je s pomočjo goljufive programske opreme dosegel, da so njegova dizelska vozila prestala okoljske teste.

V tretjem letošnjem četrtletju je Volkswagen prihodke povečal za 0,9 odstotka na 55,2 milijarde evrov. Dobiček iz poslovanja pa se je znižal za 18,6 odstotka na 3,51 milijarde evrov.

V skupini so izpostavili dobiček iz poslovanja prvih devetih mesecih, ki je na ravni prejšnjega leta. Podčrtali so močno poslovanje v prvem polletju in v poletnih mesecih, ki je po njihovih pojasnilih nadoknadilo za septembrski padec dobav. Ta je posledica uvajanja novih okoljskih testov WLTP.

Zaradi testov se z ozkimi grli soočajo tudi drugi avtomobilski proizvajalci. Testi naj bi sicer bolje prikazali škodljive izpuste avtomobilov v realnih pogojih na cesti.

Za celo leto Volkswagen sicer še naprej pričakuje nekaj višjo količinsko prodajo vozil kot v letu 2017. Prihodki od prodaje naj bi se zvišali za do pet odstotkov, potem ko so lani znašali 230,7 milijarde evrov.