c S
Na kratko iz gospodarstva 30.10.2018 07:09 Ljubljana, 29. oktobra (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) opozarja, da delničarji Gorenja, ki svojih delnic (še) niso prenesli s t. i. prehodnih oz. ukinjenih registrskih računov pri KDD, ne bodo prejeli iztisnitvene denarne odpravnine, 12 evrov za posamezno delnico. "Takšnih delničarjev je bilo konec septembra v Gorenju še 643, skupno pa so imeli v lasti več kot 37.800 delnic, za katere bi jim pripadlo prek 450.000 evrov denarne odpravnine," so zapisali v VZMD. Gorenjev lastnik, kitajski Hisense, se je namreč odločil iztisniti male delničarje, za delnico pa bo plačal toliko, kolikor je bila prevzemna cena.

Gorenjska banka je v soboto objavila javni razpis za nakup trgovsko-poslovnega centra Merkur v Izoli. Kompleks sestavljata dva sklopa: prvi sklop je pozidano stavbno zemljišče z večjim urejenim parkiriščem, ki se razteza na 28.415 kvadratnih metrih površin, drugi sklop pa nezazidano stavbno zemljišče, ki se dviguje nad prvim sklopom in v naravi predstavlja zemljišča na klifu v skupni površini 24.210 kvadratnih metrov. Izhodiščna cena je postavljena pri 6,34 milijona evrov, Gorenjska banka pa bo ponudbe sprejemala do 30. novembra.

Ajdovski proizvajalec sladoleda in zamrznjenih sladic Incom je londonska borza tudi letos uvrstila na seznam 1000 podjetij za navdih Evropi. Pet izmed 1000 najbolje ocenjenih podjetij prihaja iz Slovenije, Incom pa je edino podjetje s področja živilstva, so sporočili iz Incoma, ki trenutno izdelke izvaža v 46 držav, tudi v Avstralijo, ZDA in na Novo Zelandijo.

Slovenski etnografski muzej se je med 25. in 28. oktobrom skupaj z ministrstvom za kmetijstvo, gospodarstvo in prehrano na pobudo ministrstva za kulturo in s sodelovanjem slovenskim veleposlaništvom v Pekingu predstavljal na mednarodnem sejmu Colourful world. Slovenski etnografski muzej se je na sejmu predstavljal z naslovom Kje so čebele doma? To je naša Slovenija. Razstava Kje so čebele doma? je bila sestavljena iz panojev, na katerih so bili slikovno in z besedili predstavljeni čebelarska dediščina Slovenije in poslikane panjske končnice, ki jih hrani muzej. Grafična predstavitev je vključevala tudi interaktivni paviljon Čebelji svet in promocijo svetovnega dneva čebel, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo.