c S
Evropske borze z rastjo; cenejša nafta, krepkejši evro 30.10.2018 07:39 London/Frankfurt/Pariz, 29. oktobra (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so v nov teden krenili z občutno rastjo. Po precejšnjih pocenitvah v zadnjem času so vrednostni papirji spet postali bolj zanimivi za vlagatelje, pravijo analitiki. Nafta se je nekoliko pocenila, tečaj evra pa se je zvišal.

Analitiki navajajo več vzrokov za rast tečajev na borzah po Evropi. Bonitetna agencija S&P po ponovnem pregledu bonitetne ocene Italije ne grozi več z negativnimi presenečenji in je v petek potrdila oceno države pri BBB. Poleg tega so se med vlagatelji razširile govorice, da utegne Kitajska prepoloviti uvozne carine za avtomobile, kar je potisnilo navzgor predvsem delnice družb iz avtomobilske panoge.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,64 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3154,93 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 1,20 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,44 odstotka. Okrepil se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 1,25 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 0,08 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 1,08 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 1,91-odstotno rast.

Tudi v New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno tri ure pred koncem trgovanja na 0,57 odstotka višji ravni kot v petek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,88 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa beleži 0,20-odstotno rast.

Napoved nemške kanclerke Angele Merkel, da se ne namerava več potegovati za predsednico stranke CDU, je le za kratek čas obremenila tečaj evra. Pozno popoldne so s skupno evropsko valuto v Frankfurtu trgovali po tečaju nekaj nad 1,14 dolarja, potem ko se je dopoldne za kratek čas znižal do 1,1361 dolarja. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1381 dolarja oz. 0,36 centa višje kot v petek.

Nafta se je nekoliko pocenila. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena januarja, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 67,49 dolarja, kar je 10 centov manj kot v petek. V Londonu so se januarske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 30 centov na 77,34 dolarja.