c S
Znana bo prva ocena četrtletne gospodarske rasti območja z evrom 30.10.2018 07:57 Luxembourg, 30. oktobra (STA) - Evropski statistični urad Eurostat bo danes objavil prvo oceno gibanja bruto domačega proizvoda (BDP) v območju evra v tretjem letošnjem četrtletju. V drugem letošnjem trimesečju je v četrtletni primerjavi zabeležilo 0,4-odstotno rast, glede na enako obdobje lani pa je bila rast 2,2-odstotna.

Gospodarska rast se je v letošnjem drugem četrtletju v primerjavi s predhodnim četrtletjem za 0,4 odstotka povečala tudi v celotni EU.

Po navedbah analitikov grožnjo gospodarski rasti še vedno predstavljajo negotove politične razmere. Napeto ostaja tudi na trgovinskem področju, potem ko so ZDA pod vodstvom Donalda Trumpa uvedle dodatne carine na uvoz izdelkov iz številnih držav, tudi evropskih.

Za Slovenijo podatek o rasti v tretjem četrtletju še ne bo znan, saj ga bo statistični urad objavil konec novembra. V drugem četrtletju se je BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, v primerjavi s predhodnim četrtletjem okrepil za 0,8 odstotka, v primerjavi z enakim lani pa za 4,3 odstotka.

Podatki za rast BDP v ZDA v tretjem letošnjem četrtletju so medtem že znani. Ameriško gospodarstvo je v tem četrtletju raslo po 3,5-odstotni stopnji, kar je počasneje kot v drugem, ko je bila rast 4,2-odstotna.