c S
Banka HSBC nadaljuje z rastjo poslovanja 29.10.2018 10:07 London/Hongkong, 29. oktobra (STA) - Bančni velikan HSBC s sedežem v Londonu, ki je močno prisoten na azijskem trgu, je v tretjem četrtletju letos vknjižil 6,2 milijarde dolarjev (okoli 5,4 milijarde evrov) prilagojenega dobička pred davki, kar je 16 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in nad napovedmi analitikov. Čisti dobiček je narasel za tretjino na 3,9 milijarde dolarjev.

Poslovanje HSBC v tretjem letošnjem trimesečju je napovedi analitikov preseglo udobno. Ocene glede prilagojenega dobička pred davki so se namreč po poročanju tujih tiskovnih agencij gibale pri okoli 5,7 milijarde dolarjev.

Prihodki banke so se okrepili za devet odstotkov na 13,8 milijarde dolarjev.

Prvi mož največje evropske bančne ustanove po bilančni vsoti, ki pa se pri poslovanju osredotoča na Azijo in kotira tudi na hongkonški borzi, John Flint je izpostavil, da jim solidna rast prihodkov omogoči investicije v poenostavitev in posodobitev poslovanja.

Že junija je Flint napovedal, da bo banka v rast in tehnološko posodobitev vložila 17 milijard dolarjev, da bi svoj položaj na rastočih azijskih trgih še bolj okrepila.

Analitiki ocenjujejo, da HSBC na podlagi močnega potenciala za ustvarjanje novih prihodkov in omenjenih investicij v rast ne bi smela pretirano občutiti morebitnega dodatnega zaostrovanja trgovinskih odnosov med ZDA in Kitajsko.

Bi pa lahko skrb za banko predstavljala morebitna ohladitev izjemno pregretega nepremičninskega trga v Hongkongu, kjer ima banka svoj azijski sedež. Do tega bi lahko prišlo zaradi zaostrovanja denarne politike v ZDA in tudi na tem avtonomnem kitajskem ozemlju.

HSBC je sicer v 2016 zaradi visokih stroškov prestrukturiranja in odpisa premoženja zabeležila velik padec dobička, a se je že naslednje leto zaradi dobrega azijskega poslovanja in učinkov programa prestrukturiranja, v okviru katerega je po svetu ukinila 50.000 delovnih mest in se še bolj posvetila Aziji, pobral.