c S
Socialni partnerji po seji ESS optimistični glede socialnega dialoga 26.10.2018 17:03 Ljubljana, 26. oktobra (STA) - Člani Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) so danes med drugim govorili o svojih pričakovanjih v mandatu 2018-2022. Kot so povedali po seji, so optimistični in pričakujejo socialni dialog na podlagi strokovnih argumentov. Za učinkovit socialni dialog se je zavzel tudi premier Marjan Šarec, ki se je udeležil seje.

Kot je novinarjem dejal Šarec, ki se je udeležil prvega dela seje in med drugim nagovoril zbrane, današnjo sejo obravnava kot prvi korak h konstruktivnemu socialnemu dialogu. "Poudaril sem, da mora vse temeljiti na dialogu, ki mora biti iskren, pošten in odkrit," je povedal.

Poudaril je, da koalicijska pogodba ni nad socialnim dialogom, saj pogodbe pripravijo zaradi ljudi. "Če bodo na Ekonomsko-socialnem svetu našli ustrezno rešitev, bomo tak ukrep sprejeli," je zagotovil in poudaril, da so na prvem mestu ljudje.

Vlada si bo po njegovih besedah tako tudi v bodoče prizadevala za konstruktiven socialni dialog in doseganje najširšega možnega soglasja pri vseh obravnavanih vprašanjih. Ob tem od socialnih partnerjev pričakuje, da bodo spodbujali kulturo dogovarjanja in doseganja najvišje možne ravni soglasja tudi takrat, kadar popolno soglasje pri določenem vprašanju ni mogoče.

ESS je doslej vodil generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole, zdaj pa enoletni mandat prevzema sindikalna stran, natančneje predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič. Kot je dejala, današnja seja nakazuje, da bo imela lažje delo od svojega predhodnika.

Člani sveta so se danes po njenih besedah zavzeli za vključevanje vseh socialnih partnerjev ter pravočasno vključevanje v pripravo zakonskih predlogov, ne le seznanjanje z njimi. Nakazalo se je tudi, da so partnerji morda sposobni znova skleniti socialni sporazum, je dejala.

To, da se je seje udeležil tudi Šarec, po Smoletovih besedah predstavlja priznavanje potrebe po tripartitnem socialnem dialogu. Veseli ga, da Šarec ESS vidi kot mesto, kjer se bodo v dialogu oblikovale vse pomembne spremembe zakonodaje.

Tudi on se je zavzel za sodelovanje članov sveta že v zgodnjih fazah priprave zakonskih predlogov. Izjemno pomembno je tudi, da dialog poteka na podlagi strokovnih argumentov, je prepričan Smole.

Člani ESS so danes obravnavali tudi načrt za izvajanje ukrepov aktivne politike zaposlovanja za leto 2019 in spremembo pravilnika o varovanju delavcev pred tveganji zaradi izpostavljenosti kemičnim snovem pri delu.

Kot je pojasnila ministrica za delo Ksenija Klampfer, so glede slednjega v razpravi ugotovili, da obstajajo določeni pomisleki glede mejnih vrednosti, povezanih s kremenčevim prahom, zato bodo v naslednjih dneh opravili še eno posvetovanje. Pričakuje, da bo pravilnik sprejet na naslednji seji ESS.

Glede načrta za aktivno politiko zaposlovanja pa je povedala, da so se danes seznanili z dokumentom ter se odločili, da bodo načrt dopolnili in ga uvrstili na naslednjo sejo sveta.

Klampferjeva socialni dialog razume kot enega od stebrov socialne države. "Ko priznavamo enakopravnost vsem socialnim partnerjem, to pomeni tudi dvig standarda socialnega miru, ki s seboj prinese gospodarski in socialni napredek države," je dejala in napovedala prizadevanja za ohranitev in dodatno izboljšanje socialnega dialoga.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj je ob tem dejal, da Šarčeva izjava o tem, da javni sektor ni niti sovražnik gospodarstva niti sovražnik države, vzbuja določeno mero optimizma.

"Pričakujem, da se bo končalo obdobje demonizacije javnega sektorja," je dejal in poudaril, da je celoten strošek javnega sektorja v deležu BDP v Sloveniji tri odstotke pod evropskim povprečjem.

Učinkovit socialni dialog si želijo tudi na Gospodarski zbornici Slovenije. Kot je povedala izvršna direktorica zbornice za socialni dialog Tatjana Čerin, si želijo tudi več nevtralnosti pri predstavitvi argumentov, zato so predlagali, da vlada preuči možnost sistemskega financiranja socialnega dialoga v obliki financiranja neodvisnih analiz in raziskav, ki bi omogočale nevtralno odločanje.