c S
Italijanski Fincantieri potrdil interes za prevzem reške ladjedelnice 3. maj 26.10.2018 17:03 Zagreb, 26. oktobra (STA) - Italijanska ladjedelniška družba Fincantieri je poslala pismo o nameri za prevzem reške ladjedelnice 3. maj, ki je del skupine Uljanik grupa, je danes potrdil hrvaški minister za gospodarstvo Darko Horvat. Po njegovih besedah analizirajo tudi novi načrt prestrukturiranja Uljanika, ki ga nameravajo poslati v vnovično oceno v Bruselj.

Minister je pred današnjo sejo hrvaške vlade, ki je potekala v Hvaru na istoimenskem otoku, povedal, da so se v preteklih dveh tednih pogovarjali s tremi potencialnimi partnerji za Uljanik, med katerimi je posebej omenil italijanski Fincantieri.

Slednja je poslala pismo o nameri, a v vladi niso zadovoljni, saj so ponudili prevzem le reške ladjedelnice. Horvat je ocenil, da niso daleč od dogovora, če bi italijanska družba sprejela hrvaške zahteve o prevzemu celotne skupine.

Horvat je dejal, da se bliža koncu tudi vladna analiza novega načrta prestrukturiranja Uljanika, ki ga bodo potem poslali v presojo Evropski komisiji. Evropska komisija je prvi načrt, ki ga je pripravila uprava Uljanika, zavrnila, in sicer predvsem zaradi kršitev pravil konkurence glede na vlogo hrvaške države pri prestrukturiranju največje hrvaške ladjedelnice.

Hrvaški minister je dejal, da niti v novem načrtu ni povsem jasno, ali je v krizi celotna skupina ali samo puljska ladjedelnica. Kot je dodal, niso spremenili finančnega prispevka države, ampak so okrepili delež strateškega partnerja, tako da bi bilo po novem razmerje 50:50, medtem ko je bilo v prvem načrtu 60:40 za državo.

Ob tem niso jasno navedli virov, iz katerih bi strateški partner Kermas energija izpolnila svoje obveznosti. Napovedal je, da bodo načrt poslali v Bruselj, ko bo uprava pojasnila načrte.

V novem načrtu naj bi se stroški prestrukturiranja zvišali s 4,38 milijarde kun (592 milijonov evrov) iz zavrnjenega načrta na 5,27 milijarde kun (712 milijonov evrov), je danes poročal zagrebški časnik Poslovni dnevnik. Polovico denarja bi zagotovil Uljanik s strateškim partnerjem, polovico pa hrvaška država. Uljanik naj bi zagotovil denar za prestrukturiranje z izkupičkom od prodaje dela zemljišč ladjedelnice.

Hrvaški minister za finance Zdravko Marić je na sredini seji vlade v Zagrebu izjavil, da so od leta 2010 do septembra letos Uljaniku izdali za 7,5 milijarde kun (eno milijardo evrov) državnih jamstev. Preostalih jamstev je še za 4,29 milijarde kun (579 milijonov evrov). Marić pričakuje, da bodo do konca leta zaradi neizpolnjenih obveznosti Uljanika iz državne blagajne morali plačati najmanj 2,235 milijarde kun (317 milijonov evrov) jamstev.

Delavci Uljanik grupe stavkajo od ponedeljka, ker niso dobili septembrskih plač v roku, ki ga določa kolektivna pogodba. Sindikati opozarjajo, da zaradi negotove usode ladjedelnico zapuščajo številni delavci.