c S
Šempetrska bolnišnica preklicala sklep o odpovedi operacij 27.10.2018 09:40 Šempeter pri Gorici, 26. oktobra (STA) - Zaradi pomanjkanja medicinskega osebja so v začetku oktobra v šempetrski bolnišnici odpovedali termin operacij 31 pacientov. Zdaj so iz bolnišnice sporočili, da bo z začetkom novembra delo na oddelku za abdominalno kirurgijo potekalo nemoteno. Zato so na seji strokovnega sveta v sredo preklicali omejitev števila operacij na tem oddelku.

22 pacientom od 31 so že določili in potrdili nov datum operacije. Za preostalih devet pacientov bo vodstvo bolnišnice v dogovoru s kirurgi abdominalnega oddelka poskušalo najti termin operacije predvidoma v drugi polovici meseca novembra oz. v prvi polovici meseca decembra.

V ginekološko-porodniški službi, kjer so se prav tako soočali s pomanjkanjem kadra zdravstvene nege, ni bilo potrebe po prenaročanju načrtovanih operacij. Zato so na seji strokovnega sveta sprejeli predlog o preklicu združevanja posteljnih kapacitet in kadra oddelka abdominalne kirurgije z oddelkom za ginekologijo.

"Na obeh oddelkih bo s 1. novembrom zagotovljeno ustrezno število kadra zdravstvene nege, s katerim bo zagotovljeno varno delo," so v sporočilu zapisali v šempetrski bolnišnici.

Vodstvo bolnišnice je ob tem tudi sporočilo, da bodo za vsa nezasedena vodstvena delovna mesta ponovili razpis v začetku meseca novembra.

Načinu reševanja težav zaradi pomanjkanja srednjega medicinskega kadra v šempetrski bolnišnici s premikanjem terminov operacij so se sicer uprli zdravniki, združeni v sindikatu Fides v šempetrski bolnišnici. Menili so, da je tako reševanje neustrezno.

"Ukrep ni le v nasprotju s prvotno argumentacijo pomanjkanja negovalnega kadra in zagotavljanja varnosti pacientov, ampak je organizacijsko neustrezen, strokovno nevaren in ponovno neusklajen z abdominalnimi kirurgi. S takšnim ukrepom se raven varne obravnave pacientov poslabšuje, saj bosta tako kirurška ekipa kot negovalni kader dvojno obremenjena," so zapisali v svojem sporočilu za javnost.

Zato so na sestanku 11. oktobra izglasovali nezaupnico strokovni direktorici Dunji Savnik Winkler ter o tem sklepu obvestili tudi direktorja Stanislava Rijavca. Ker do zdaj direktor še ni odgovoril na njihovo zahtevo, v Fidesu "zaposleni zdravniki v bolnišnici ostro nasprotujemo takšnemu načinu vodenja in organizacije dela v zavodu, nekorektni komunikaciji vodstva z zdravniki in sprejemanju za bolnike potencialno škodljivih in strokovno vprašljivih ukrepov".

O dogajanju v bolnišnici bo sicer verjetno govora tudi na seji sveta zavoda, ki jo je predsednica sveta Anita Manfreda napovedala za 5. november.