c S
Letos dobra letina poznih poljščin 28.10.2018 09:18 Ljubljana, 27. oktobra (STA) - Letos bo po pričakovanjih dobra letina poznih poljščin. Koruze za zrnje in za silažo, ki je bila letos zasajena na približno enakih površinah kot lani, bo več za 23,9 oz. 16,8 odstotka. Dobra je tudi letina poznega krompirja, oljnic in hmelja.

Koruze v zrnju bo letos za 337.232 ton, to pomeni v povprečju devet ton koruznega zrnja na hektar. Silažne koruze naj bi bilo za 1,324 milijona ton, povprečni pričakovani pridelek koruze za silažo naj bi bil 47,1 tone na hektar, kar je osem odstotkov več od desetletnega povprečja, je v četrtek objavil statistični urad.

Podatki o pričakovanih pridelkih po stanju na 5. september kažejo, da bo tudi letina poznega krompirja boljša od lanske, bilo naj bi ga za 63.557 ton. Povprečni pridelek naj bi tako po pričakovanjih znašal 27,3 tone na hektar, kar je osem odstotkov več od desetletnega povprečja.

Količinsko bo letošnji pridelek poznega krompirja sicer za štiri odstotke manjši od lanskega, a je bil ta letos posajen na 11 odstotkov manjši površini kot lani - letos je bil posajen na 2326 hektarjih.

Po pričakovanjih naj bi letos zelo dobro obrodile oljnice. Najboljši povprečni hektarski pridelek se pričakuje pri sončnicah, saj naj bi bil za skoraj 50 odstotkov večji kot lani, 2,6 tone na hektar, in za 22 odstotkov večji od desetletnega povprečja. Skupaj naj bi letos pridelali 755 ton sončnic.

Čeprav je površina, posejana z oljnimi bučami, letos za 18 odstotkov manjša od lanske, pa bodo pridelovalci pospravili količinsko približno enak pridelek bučnega zrnja kot lani. Skupno naj bi jih bilo za 2482 ton, povprečni hektarski pridelek pa naj bi znašal 0,7 tone na hektar, kar je 21 odstotkov več od lanske letine, ki je bila ena slabših.

Sojo smo letos posejali na nekaj več kot 1700 hektarjih, kar je v primerjavi z lani za 40 odstotkov manjša površina, zato je bo kljub dobri letini manj. Celoten pridelek soje bo tehtal 4937 ton, kar je 36 odstotkov manj kot lani, povprečni pridelek sojinega zrnja bo 2,8 tone na hektar, kar je sedem odstotkov več kot lani.

Dober pa bo tudi pridelek hmelja. Slovenski hmeljarji naj bi letos sicer s pet odstotkov večje površine kot lani pospravili 27 odstotkov več hmelja kot lani, in sicer 2740 ton. Povprečni pridelek hmelja naj bi bil 1,6 tone na hektar, kar je približno 10 odstotkov več od povprečnega hektarskega pridelka zadnjih desetih let.