c S
S&P ohranil bonitetno oceno Italije, a znižal obete 28.10.2018 09:18 Rim, 27. oktobra (STA) - Bonitetna agencija S&P je v petek ohranila bonitetno oceno države pri BBB, kar sta dve stopnji nad ničvrednostjo, a znižala obete iz stabilnih v negativne. Agencija se je za ta korak odločila, ker je ocenila, da lahko načrtovani proračun za prihodnje leto, po katerem se bo primanjkljaj poglobil, ogrozi gospodarsko rast.

Negativni obeti odražajo tveganja, povezana z odločitvijo vlade, da poveča zadolženost ob že tako slabem proračunskem položaju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Petkova poteza S&P za znižanje obetov nakazuje, da bi lahko prišlo do znižanja bonitetne ocene države. To bi se lahko za Italijo zgodilo v prihodnjih 24 mesecih, če se bo stanje v javnih financah še poslabšalo, gospodarska rast krepkeje ohladila ali se bo nervoza na trgih okrepila.

Vlada, ki jo sestavljata skrajno desna Liga Mattea Salvinija in populistično Gibanje pet zvezd, ki ga vodi Luigi Di Maio, je prejšnji mesec predstavila proračunski načrt za prihodnje leto, po katerem bi se primanjkljaj ustavil pri 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), kar je trikrat več od načrtov predhodne vlade.

Italija ima že zdaj enega najvišjih javnih dolgov na svetu, predstavlja namreč več kot 130 odstotkov BDP. Med članicami EU ima višjega le še Grčija. Po evropskih proračunskih pravilih, opredeljenih v paktu za stabilnost in rast, je zgornja meja za javni dolg sicer določena pri 60 odstotkih BDP.

Evropska komisija je ta teden zavrnila italijanski osnutek proračunskega načrta za prihodnje leto. S tem se je sploh prvič v zgodovini EU zgodilo, da je Bruselj zavrnil proračunski načrt članice.

Italija mora ustrezno spremenjen proračunski načrt posredovati v treh tednih. Komisija se je za ta korak odločila zaradi resne neskladnosti italijanskega proračunskega načrta z evropskimi fiskalnimi priporočili.