c S
V začetku novembra znani novi guvernerski kandidati 28.10.2018 09:18 Ljubljana, 27. oktobra (STA) - V petek se bo iztekel rok za zbiranje predlogov možnih kandidatov za guvernerja Banke Slovenije. To od maja začasno vodi viceguverner Primož Dolenc, ki se je potegoval za ta položaj, a mu v DZ ni uspelo. Med novimi možnimi kandidati za to mesto se tokrat omenja ekonomiste.

Predsednik republike Borut Pahor je poziv objavil 12. oktobra, predloge možnih kandidatov, ki morajo biti obrazloženi in imeti soglasje možnega kandidata, pa bo zbiral do 2. novembra. DZ je njegov prvi predlog, da bi za guvernerja imenoval Dolenca, zavrnil, Pahor pa se je za ponovni razpis odločil po lastni presoji, saj mu zakon v takih okoliščinah te odločitve ne nalaga.

Prejšnji guverner Boštjan Jazbec je mandat predčasno zaključil spomladi, ko je odšel na vodstveno funkcijo v enotni odbor za reševanje v okviru bančne unije. Na Pahorjev prvi razpis, s katerim je zaradi predčasnih državnozborskih volitev nekoliko počakal, se je prijavilo pet kandidatov, a nihče od njih, niti od drugih možnih kandidatov, v DZ uradno ni užival zadostne podpore.

Pahor, ki se je s poslanskimi skupinami v minulih dneh pogovarjal o kandidatu za ustavnega sodnika, je preverjal tudi guvernersko vprašanje. A je večina napovedala, da bo počakala na iztek razpisa. Le v NSi in SAB so razkrili, da bi podprli ekonomista Igorja Mastena, ki se je kot možen kandidat omenjal v prejšnjem krogu, a, kot je takrat ugotovil Pahor, ni užival zadostne podpore.

V prejšnjem poizkusu so se za mesto guvernerja prijavili Dolenc, viceguverner Marko Bošnjak, predsednik uprave Triglav skladov Benjamin Jošar, nekdanja viceguvernerka Mejra Festić in nekdanji član Evropskega računskega sodišča Milan Martin Cvikl. Kot možni kandidat se je ob Mastenu omenjal še ekonomist Damjan Kozamernik.

V zadnjih dneh je po medijih zaokrožilo novo ime, in sicer ekonomist Jože P. Damijan, ki je bil v vladi Janeza Janša minister za razvoj. Kot je pisalo Delo, lahko Damijan po predstavitvah v poslanskih skupinah računa na podporo strank LMŠ, SD, Levice, DeSUS in SMC. Po njihovih informacijah bi lahko zbral 49 poslanskih glasov, torej tri več, kot jih potrebuje za izvolitev.

Slovenija tako po Francu Arharju, Mitju Gaspariju, Marku Kranjcu in Jazbecu čaka na petega guvernerja Banke Slovenije. Postopek izbire se ne vleče prvič. Leta 2007 je DZ šele v tretjem poizkusu za guvernerja potrdil Kranjca. Premier Janez Drnovšek je takrat DZ za guvernerja predlagal aktualnega guvernerja Gasparija, a ga DZ ni podprl, nato je na to mesto neuspešno predlagal viceguvernerja Andreja Ranta.