c S
Iskra Zaščite lani povečala dobiček 29.10.2018 07:29 Ljubljana, 28. oktobra (STA) - Ljubljanska družba Iskra Zaščite, ki proizvaja prenapetostne zaščitne naprave in je od jeseni 2015 del skupine Raycap, je lani ustvarila 21,13 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 22 odstotkov več kot predlani. Čisti dobiček se je povečal za sedem odstotkov na 1,35 milijona evrov.

Družba, katere glavni izdelek so prenapetostne zaščitne naprave na področju energetike, telekomunikacij, informatike ter merilne tehnike, je v letnem poročilu za 2017, objavljenem na spletnih straneh Ajpesa, zapisala, da je bilo lansko leto "že v celoti Raycapovo leto, saj so prve tranzicijske negotovosti ob prevzemu družbe za nami".

Slabih 81 odstotkov prihodkov so ustvarili na tujih trgih. Krepili so predvsem prodajo na področjih obnovljivih virov energije in izdelkov za železnice ter na segmentu strojegradnje in industrijske infrastrukture za javne storitve. Pri zadnjih dveh so prisotni predvsem prek partnerjev v ZDA, Aziji in deloma tudi v Evropi.

V proizvodnji so nadaljevali s projektom nadgradnje obstoječih linij ter vpeljavo avtomatizacije in robotizacije, ki jo nameravajo v največjem delu izpeljati letos. Prav tako so lani začeli s strateškimi pripravami in projekti za selitev proizvodnih linij na novo lokacijo, saj bo še letos v poslovni coni Komenda vrata odprla nova lastniška tovarna Raycapa.

Poleg projekta nove poslovne stavbe so lani zagnali še projekt uvedbe novega informacijskega sistema, ki bo v celoti zaživel prihodnje leto. "Leto 2017 je bilo tako zaznamovano s strateškimi pripravami ter podrobnim popisom internih procesov, ki bo nudil temeljno izhodišče in podporo pri dejanskem prehodu na nov sistem ERP," so dodali v družbi.

Velik poudarek so lani namenili tudi kadrovski krepitvi in zaposlili veliko strokovnjakov iz različnih področij. Poudarek je bil na pridobitvi strokovnega inženirskega kadra; ekipi se je tako pridružilo več kot deset visoko izobraženih strokovnjakov. Ob koncu leta je bilo v družbi zaposlenih skupno 89 oseb.