c S
Proizvodnja vina po svetu lani večja za 12 odstotkov 29.10.2018 07:29 Pariz, 28. oktobra (STA) - Globalna proizvodnja vina se je po lanskih izredno nizkih ravneh letos okrepila za 12 odstotkov. Po prvi oceni Mednarodne organizacije za trto in vino (OIV) s sedežem v Parizu so vinarji letos pridelali 282 milijonov hektolitrov žlahtne kapljice, kar pomeni enega najboljših pridelkov po letu 2000.

Kot običajno se sicer letina po svetu precej razlikuje glede na vremenske pogoje, je ta teden objavljeno sporočilo povzela nemška tiskovna agencija dpa.

Na vrhu lestvice najpomembnejših vinarskih držav sveta se je obdržala Italija, kjer so pridelali 48,5 milijona hektolitrov vina oz. 14 odstotkov več kot v letu prej. V Franciji, ki je številka dve, se je proizvodnja okrepila za 27 odstotkov na 46,4 milijona hektolitrov, v Španiji, ki zaseda tretje mesto, pa za 26 odstotkov na 40,9 milijona hektolitrov.

Tri najpomembnejše evropske vinske destinacije so skupaj poskrbele za skoraj polovico celotne svetovne proizvodnje vina.