c S
Cene nafte malenkost padajo 29.10.2018 08:52 Singapur, 29. oktobra (STA) - Cene nafte v azijskem trgovanju se malenkost znižujejo, trgi pa se po poročanju nemške tiskovne agencije dpa odzivajo na besede ruskega ministra za energijo Aleksandra Novaka, da bo črpanje nafte v eni največjih proizvajalk na svetu ostalo na rekordnih ravneh.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena decembra, je treba trenutno odšteti 77,26 dolarja, kar je 36 centov manj kot ob koncu trgovanja v petek. Teksaška lahka nafta za dobavo decembra se je pocenila za 26 centov na 67,33 dolarja.

V petek sta se sicer obe vrsti nafte nekoliko podražili, saj so med trgovci s črnim zlatom spet prevladale skrbi o izpadu dobave po tistem, ko bodo konec tega tedna začele veljati nove sankcije ZDA proti Iranu, ki se dotikajo tudi energetskega sektorja.

A danes so se trgi nato odzvali na besede ruskega energetskega ministra, ki je povedal, da bo črpanje nafte v največji svetovni državi in eni največjih proizvajalk črnega zlata ostalo na trenutnih rekordnih ravneh po razpadu Sovjetske zveze. Že prej je največja proizvajalka znotraj kartela Opec Savdska Arabija, ki je zaradi umora novinarja Džamala Hašodžija pod pritiskom Zahoda, napovedala, da bo izpad iranske nafte s trga lahko nadomestila.