c S
V škofjeloškem Knauf Insulation izobraževalno-demonstracijski center 29.10.2018 07:30 Škofja Loka, 28. oktobra (STA) - Ob škofjeloškem podjetju Knauf Insulation je zrasel nov izobraževalno-demonstracijski center za pol Evrope. V centru bodo predstavljali izdelki skupine Knauf in njenih partnerjev ter izobraževali izvajalce. Trenutno poteka še opremljanje, center pa bodo odprli v drugi polovici novembra, ko bodo praznovali tudi 60-letnico podjetja.

Izobraževalno-demonstracijski center, ki obsega 832 kvadratnih metrov bruto površine, so zgradili v proizvodnem kompleksu podjetja v Škofji Loki. Namenjen bo predstavitvi in informiranju izvajalcev in kupcev o najsodobnejših konceptih trajnostne gradnje, učinkovitih izolacijskih rešitvah, zelenih stenah ter drugih trajnostno gradbenih izolacijskih rešitvah. V centru bodo potekala tudi predavanja in delavnice s praktičnimi prikazi učinkovitosti.

Kot je za STA pojasnil direktor Knauf Insulation Škofja Loka Tomaž Lanišek, bo to izobraževalno-demonstracijski center za srednji in jugovzhodni del Evrope, v njem pa bodo predstavljali izdelke celotne skupine Knauf in tudi njenih partnerjev. V centru se bodo izobraževali izvajalci in partnerska podjetja ter potekala svetovanja strankam.

Z novim centrom namreč želijo gradbenim izvajalcem, ki uporabljajo njihove izdelke, in tudi drugim kupcem pokazati, kaj njihovi izdelki zmorejo in kako jih pravilno uporabljati. Načrtujejo predavanja, praktične delavnice in prikaze učinkovitosti. Pripravljali bodo tudi dogodke s področja zelene oziroma trajnostne gradnje.

Center je zgrajen po načelih trajnostne gradnje in gre za prvo novogradnjo v Sloveniji, ki bo certificirana po nemškem standardu za trajnostno gradnjo DGNB. Gre za sodoben sistem certificiranja trajnostnih stavb, ki temelji na okoljski, ekonomski in družbeni kakovosti stavbe skozi njeno celotno življenjsko dobo. To omogoča nižje stroške in optimizacijo procesov pri obratovanju.

Center bo prejel tudi oznako Active House, saj gre za objekt, ki bo opremljen s skrbno izbranimi materiali, z izkoriščanjem obnovljivih virov energije pa bo zmanjšan vpliv stavbe na okolje, so sporočili iz družbe Protim Ržišnik Perc, ki je za Knauf Insulation izdelala vse faze projektne dokumentacije novega centra in sodelovala pri certificiranju.

Odprtje centra je načrtovano v drugi polovici novembra, ob praznovanju 60-letnice podjetja, ki je bilo v preteklosti poznano kot Termo. Leta 2006 ga je prevzel Knauf, ki je vzpostavil posebno izolacijsko divizijo Knauf Insualation. Ta ima sedaj 37 proizvodnih enot v 15 državah in zaposluje več kot 5000 ljudi.

Škofjeloški Knauf Insulation je lani beležil nadaljnjo rast poslovanja in ustvaril 117,4 milijona evrov prometa ter 11,6 milijona evrov čistega dobička. Tudi letos se nadaljuje načrtovana rast, ki je posledica konjunkture. Glavni izziv pa je delovna sila, zato se poslužujejo avtomatizacije in robotizacije proizvodnje. Lani se je na račun tega število zaposlenih nekoliko zmanjšalo in konec leta so v Škofji Loki zaposlovali 375, v enoti v Ajdovščini pa 50 ljudi.