c S
Sporazum o finančnem prestrukturiranju Istrabenza pravnomočen 26.10.2018 15:07 Portorož, 26. oktobra (STA) - Višje sodišče je zavrnilo obe pritožbi, ki sta bili vloženi zoper sklep prvostopenjskega sodišča o potrditvi sporazuma o finančnem prestrukturiranju Istrabenza. Tako je sporazum pravnomočen, postopek preventivnega prestrukturiranja pa s tem zaključen, so danes prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz družbe.

Okrožno sodišče v Kopru je 19. julija izdalo sklep o potrditvi sporazuma o finančnem prestrukturiranju Istrabenza. Ker so bila zoper navedeni sklep vložena pravna sredstva, je o njem odločalo tudi Višje sodišče v Ljubljani, ki je 17. oktobra obe pritožbi zavrnilo. Sklep višjega sodišča je bil na spletni strani Ajpesa objavljen prejšnji petek, so zapisali v Istrabenzu.

Julijski sklep koprskega okrožnega sodišča o potrditvi sporazuma o finančnem prestrukturiranju je torej pravnomočen, postopek preventivnega prestrukturiranja pa s tem zaključen, so dodali v družbi.

Sporazum učinkuje za terjatve vseh upnikov, ki so soglašali s sklenitvijo sporazuma, ter tudi za navadne finančne terjatve tistih upnikov, ki niso soglašali s sporazumom, izhaja iz sklepa okrožnega sodišča, ki je bilo objavljeno na spletnih straneh Ajpesa.

Je pa sodišče tedaj odločilo, da potrjeni sporazum ne bo učinkoval na zavarovane finančne terjatve iz osnovnega seznama terjatev tistih upnikov, ki niso soglašali s sklenitvijo sporazuma. Terjatve teh so sicer zavarovane po zakonu, ki ureja finančna zavarovanja.

Istrabenz je sicer po nerevidiranih podatkih na ravni skupine prvo letošnje polletje sklenil z 2,495 milijona evrov čiste izgube. Prihodki od prodaje so se na letni ravni okrepili za pet odstotkov in so znašali 13,188 milijona evrov.

Skupina je v prvih šestih mesecih leta skoraj podvojila izgubo iz poslovanja, ki se je ustavila pri 1,411 milijona evrov. Holdinška družba, ki poleg odvisnih družb Istrabenz Turizem in Zastava Istrabenz Lizing iz Beograda tvori skupino, je v prvi polovici leta zabeležila 92.818 evrov prihodkov od prodaje, kar je 13 odstotkov več kot v primerljivem lanskem obdobju.

Izguba iz poslovanja se poglobila z lanskih 432.272 evrov na 583.445 evrov, čista izguba pa je po šestih mesecih leta znašala 1,348 milijona evrov, medtem ko je bila lani nekoliko manjša, in sicer 1,247 milijona evrov.

Finančni dolg družbe Istrabenz je konec junija znašal dobrih 118 milijonov evrov, kar je odstotek več kot lani.