c S
Izteka se rok za izkaz interesa za nakup Abanke 26.10.2018 13:27 Ljubljana, 26. oktobra (STA) - Vlagatelji imajo do danes popoldan čas, da na SDH oz. na njenega finančnega svetovalca v tem postopku, to je na francosko banko BNP Paribas, naslovijo interes za nakup Abanke, tretje največje banke v državi. Ta je po sanaciji leta 2013 oz. 2014 v lasti države, ki pa jo mora po zavezi Evropski komisiji prodati do sredine prihodnjega leta.

Slovenski državni holding (SDH) je uradne postopke za privatizacijo Abanke sprožil 11. oktobra. S povabilom vlagateljem bo preveril, kakšen je interes oseb, ki želijo sodelovati v postopku. Kvalificiranim ponudnikom bo nato posredoval procesno pismo s podrobnimi podatki o načrtovanem prodajnem postopku in zahtevo po predložitvi okvirnih oz. nezavezujočih ponudb.

Banka je bila sanirana skupaj z NLB, NKBM in Banko Celje v letih 2013 in 2014, v okviru postopkov so ji nato pripojili Banko Celje. Abanka, ki ima nekaj več kot 1000 zaposlenih, je sredi leta dosegla 3,71 milijarde evrov bilančne vsote in približno 9,6-odstotni tržni delež. Po mnenju uprave, ki jo vodi Jože Lenič, je banka trenutno v izvrstni kondiciji.

Knjigovodska vrednost Abanke je po zadnjih dosegljivih podatkih s spletne strani banke konec lanskega leta dosegla 38,34 evra. Po mnenju nekaterih analitikov bi se cena zanjo lahko gibala v razponu 0,6 do 0,8 knjigovodske vrednosti, torej med približno 347 in 463 milijoni evrov, plus premija, ki se navadno iztrži v takšnem postopku prodaje.

Med možnimi kupci se omenjajo ameriški sklad Apollo, ki ima v lasti Novo KBM, podobni zasebni naložbeni skladi ter madžarska banka OTP in druge tuje banke, ki so v Sloveniji že navzoče. Banka Slovenije, ki bo odločala o dovoljenju za morebiten prevzem skupaj z Evropsko centralno banko, naj bi koncentracijo presojala po geografski razpršenosti in po tem, da en lastnik ne preseže 25 oz. 30 odstotkov na trgu.

Po neuradnih informacijah časnika Finance bosta Apollo in OTP res izrazila interes za nakup banke, poleg njiju pa naj bi to storila še avstrijska skupina Erste oziroma njena Sparkasse in še ena finančna družba. To pa vsaj po obstoječih informacijah časnika ni ne italijanska skupina Intesa Sanpaolo, ki ima v Sloveniji v lasti nekdanjo Banko Koper, zdaj banko Intesa Sanpaolo, ne hrvaška Adris Grupa, ki je prisotna v lastništvu Pozavarovalnice Sava in se pogosto omenja med tujimi družbami, ki bi rade krepile svojo prisotnost v Sloveniji.