c S
RBS ob rasti dobička opozarja na negotovo prihodnost 26.10.2018 11:22 London, 26. oktobra (STA) - Britanska banka Royal Bank of Scotland (RBS) je v tretjem četrtletju zabeležila 448 milijonov funtov (505 milijonov evrov) dobička po davkih, kar na letni ravni pomeni 14-odstotno rast. Je pa ob tem banka opozorila na negotove obete, zaradi katerih se je obseg slabih posojil povečal za 100 milijonov funtov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glavni izvršni direktor banke Ross McEwan je v tem mesecu že posvaril, da bi neurejen brexit britansko gospodarstvo v prihodnjem letu potisnil v recesijo.

V luči nadaljevanja pogajanj o pogojih izstopa Velike Britanije iz EU je RBS bolj previdna pri odobravanju posojil, podjetja pa odlašajo z investicijami, je dodal McEwan. Banka se sicer pripravlja tudi na najhujši možni scenarij - da se Otok od preostanka unije poslovi brez dogovora.

RBS je sicer za sedež svoje poslovalnice v EU po brexitu izbrala Amsterdam.

Banka ostaja v večinski državni lasti, potem ko jo je britanska vlada na višku globalne finančne krize leta 2008 rešila s 45,5 milijarde funtov. Vlada premierke Therese May je sicer junija ponovno zagnala postopek privatizacije; prodaja dve tretjini banke za okoli 15 milijard funtov v petletnem obdobju.