c S
Za uspeh na tujih trgih ključni odlični kadri 26.10.2018 10:03 Ljubljana, 26. oktobra (STA) - Geneplanet, letošnji prejemnik nagrade ITM izvoznik leta, ki jo podeljuje javna agencija Spirit Slovenija, največ stavi na izvoz, saj je slovenski trg zanj premajhen. Kot je ob robu četrtkove podelitve nagrade za STA povedal direktor in ustanovitelj Marko Bitenc, so za uspeh na tujih trgih ključni odlični kadri, ki morajo biti iznajdljivi.

Geneplanet, vodilni evropski ponudnik inovativnih rešitev na področju zagotavljanja zdravja in zdravega življenjskega sloga, ki temeljijo na preventivnih genetskih analizah, nove tuje kupce pridobiva z vstopanjem na nove tuje trge in razširitvijo prodaje na obstoječih trgih. Čeprav Bitenc poudarja, da je izvozni načrt nujen, hkrati izpostavlja, da je pri njem zanesljivo le eno - da nikoli ne bo povsem točen.

Zelo podrobne strategije za prodor na nove tuje trge zato v podjetju ne pripravljajo. "Vedno preverimo konkurenco, osnovne zakonitosti na trgu in pravno podlago, potem pa je uspeh v veliki meri odvisen od ekipe, ki jo dobimo na tem trgu," je povedal.

Prilagodljivost podjetja, od katere je po njegovih besedah odvisen uspeh, je namreč odvisna prav od ekipe. V Geneplanet si tako prizadevajo za iznajdljive zaposlene, ki lahko z veliko mero prilagodljivosti nadomestijo tudi strategijo. "Dejstvo je, da ni trga, na katerem bi lahko s strategijo vnaprej predvideli prav vse. Vedno se pojavi nekaj presenečenj, ki jih lahko dobra ekipa odlično obvlada," je poudaril.

Geneplanet je v zadnjih šestih mesecih zaposlil dvakrat toliko oseb, kot jih je zaposloval pred tem. Za njihovo motivacijo in razvoj med drugim skrbi strokovnjakinja za razvoj kadrov, zaposlena v podjetju, izvajajo pa tudi team buildinge, različna izobraževanja in podobno.

"Pomembne so tudi spodbude v obliki nagrad, a ne le denarnih. Navsezadnje pa ponujamo tudi ogromno potovanj, kar mlado ekipo dodatno motivira," je povedal Bitenc in izrazil prepričanje, da bodo prizadevanja za motivacijo in razvoj kadrov v prihodnje še pomembnejša.

Problematike pomanjkanja ustrezne delovne sile v podjetju na domačem trgu še niso zares občutili, saj z rastjo prepoznavnosti in ugleda postajajo vse bolj privlačen delodajalec. V tujini, kjer sta konkurenca in posledično nabor potencialnih delodajalcev večja, pa imajo z iskanjem najboljših kadrov kar nekaj težav.

Nagrado ITM izvoznik leta, ki jo je v četrtek prejel Geneplanet, Spirit podeljuje v okviru zaključka mednarodnega izobraževalnega programa Vodenje izvoznega poslovanja (ITM). Letos so zaključili enajsto izvedbo, prejemnika nagrade pa izberejo med člani ITM alumni kluba, ki ga sestavljajo udeleženci preteklih generacij programa.

Program je prvenstveno namenjen mlajšim zaposlenim v izvoznih oddelkih malih in srednje velikih podjetij. Na izobraževanje vabijo posameznike, ki so željni osebnega in strokovnega razvoja na področju mednarodnega poslovanja ter želijo aktivno pripomoči k uspešni širitvi poslovanja podjetja na nove tuje trge.

Kot je dejal Bitenc, je vsako izobraževanje, ki so ga deležni zaposleni, vsekakor pomembno in pripomore k izboljšanju konkurenčnosti podjetja. "Naše podjetje zelo ceni izvoz, saj je slovenski trg za nas premajhen," je še poudaril.