c S
Francoski LDC proti ukrajinskemu MHP: Delujemo v interesu evropskih potrošnikov 26.10.2018 07:30 Ljubljana, 25. oktobra (STA) - Francosko perutninsko podjetje LDC, ki je bilo interesent za nakup Perutnine Ptuj, a je nato iz igre izpadlo, trdi, da ukrajinska skupina MHP, ki je oddala zavezujočo ponudbo za Perutnino, izigrava prostocarinski sporazum med EU in Ukrajino. Pravi, da ne povzroča težav pri prodaji Perutnine MHP, ampak deluje v interesu evropskih potrošnikov.

Kot so v odzivu na sredino srečanje neizvršnega dirketorja MHP Johna Richa z novinarji v Ljubljani danes zapisali v LDC, ni res, da se niso resno zanimali na nakup Perutnine in da so oddali ponudbo šele po tistem, ko so izvedeli za dogovore z MHP. Kot pravijo, so se začeli pogajati letos spomladi, pri čemer da so imeli ekskluzivno pravico za obdobje do konca leta 2018.

"Ves ta čas smo delovali v dobri veri in konstruktivno, s ciljem zaključiti pogajanja v dobrobit vseh deležnikov, vključujoč Perutnino Ptuj. Razlogi za prekinitev pogajanj s strani Sija nam niso poznani, kot tudi ne, zakaj si je prodajalec premislil in odstopil od že sklenjenih dogovorov," so zapisali.

Zavrnili so tudi, da naj bi povzročali težave pri transakciji z MHP. "LDC nikakor ne povzroča težav nikomur, temveč deluje v interesu razvoja evropskega perutninskega trga in evropskih potrošnikov," so zatrdili, pri tem pa dodali, da ukrajinski proizvajalci perutnine izkoriščajo nizke proizvodne stroške in povečujejo svoj izvoz perutninskega mesa v EU, pri čemer izigravajo prostocarinski sporazum med EU in Ukrajino.

Izvažajo namreč polproizvod (piščančje prsi z eno perutjo) v svoje predelovalne baze v EU, kjer jih dokončno razrežejo in prepakirajo z novo oznako "izdelano v EU", trdijo v LDC in dodajajo, da to prakso že preiskujeta Evropsko združenje proizvajalcev perutnine in Evropska komisija.

V LDC so tudi prepričani, da namerava MHP to prakso še okrepiti. To naj bi potrjevala izjava Richa, da želijo ptujsko družbo oblikovati v svojo bazo za izvoz izdelkov tudi v zahodno Evropo.

Rich je sicer dejal, da načrtujejo v Sloveniji integrirano proizvodnjo, z lokalno rejo živali ter predelavo in prodajo izdelkov.

V LDC pa menijo, da oblikovanje baze za izvoz izdelkov v zahodno Evropo pomeni "nadaljevanje povsem nenadzorovane rasti ukrajinske proizvodnje in izvoza perutninskega mesa na trge EU, vključno s Slovenijo, s čimer se ustvarja nelojalna konkurenca evropskim proizvajalcem". Navajajo podatke, da se je v obdobju od januarja do avgusta letos izvoz ukrajinske perutnine v EU v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za 70 odstotkov.

V LDC polemizirajo tudi z oceno Richa, da je veliko zahodnih proizvajalcev proizvodnjo preselilo na vzhod (pri čemer da so večinoma izbrali Poljsko), in pravijo, da sami zagovarjajo močno lokalno evropsko proizvodnjo, kar da so poudarjali tudi pri pogovorih o nakupu Perutnine Ptuj.

Družba LDC bo svoje poslovne načrte podrobneje predstavila novembra na novinarski konferenci v Ljubljani, so napovedali.