c S
Vlada ni za omilitev zakona pri odškodninski odgovornosti delodajalca 26.10.2018 07:33 Ljubljana, 25. oktobra (STA) - Vlada ne podpira predloga novele pokojninskega zakona, v katerem skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Jožefom Horvatom iz NSi predlaga omilitev določb glede odškodninske odgovornosti delodajalcev. Predlog po mnenju vlade, ki ga je ta sprejela danes, nasprotuje pravilom odškodninske odgovornosti delodajalcev, so sporočili z vlade.

Po predlogu naj bi bila odškodninska odgovornost delodajalca v primeru, ko zaradi neupoštevanja predpisov s področja varnosti in zdravja pri delu pride do poškodbe pri delu ali poklicne bolezni, sprejemljiva, če delodajalec krši predpise namenoma ali iz hude malomarnosti. Če pa je vzrok za poškodbo na strani delavca ali če gre za primere manjše malomarnosti, ta odgovornost ni sprejemljiva, menijo v NSi.

Toda po mnenju vlade predlog nasprotuje pravilom odškodninske odgovornosti delodajalcev, pa tudi pravilom varstva in zdravja pri delu ter obveznostim, ki jih delodajalcem nalagajo predpisi s področja delovnega prava, so zapisali v uradu vlade za komuniciranje.

Skupina poslank in poslancev nadalje predlaga, da bi lahko vsak nadaljeval ali ustanovil svojo dejavnost kot s.p., ob tem pa prejemal polno starostno pokojnino, do katere je upravičen. Toda po mnenju vlade je predlagana ureditev dvojnega statusa, ki jo je sicer treba prenoviti, nesistemska in pomanjkljiva.

Prav tako vlada ne podpira predloga NSi, da bi prostovoljno vključitev v pokojninsko in invalidsko zavarovanje po letu 2012 upoštevali kot pokojninsko dobo brez dokupa.