c S
Na kratko iz gospodarstva 26.10.2018 07:30 Ljubljana, 25. oktobra (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je proti podizvajalcem v projektu Nokturno dobila prvo bitko na sodišču. Okrožno sodišče v Ljubljani je namreč zavrnilo predlog podizvajalcev za izdajo začasne odredbe, s katero bi sodišče zadržalo učinkovanje prenosa maksimalne hipoteke z NLB na DUTB. Nekateri podizvajalci propadlega GPG so pri gradnji soseske za kompenzacijo prejeli stanovanja, ki pa so obremenjena s hipoteko DUTB. NLB je namreč projekt financirala s 40 milijoni evrov, ki jih propadli gradbinec ni vrnil, ob bančni sanaciji pa je NLB z maksimalno hipoteko zavarovano terjatev prenesla na DUTB. Ta je zdaj zoper stanovanja šestih podizvajalcev vložila hipotekarne tožbe in zoper stanovanja dveh podizvajalcev izvršbe, s čimer poskuša priti do stanovanj, danes piše Delo.

Potem ko je direktor Adrie Airways Holger Kowarsch v sredo za TV Slovenija razkril, da bo sklad 4K Invest družbo dokapitaliziral z vplačilom denarnega vložka več kot 10 milijonov evrov, so danes to sporočili še iz Adrie Airways. "Sveži kapital bo pomembno prispeval k nadaljnjemu uspešnemu razvoju slovenskega letalskega prevoznika. Ta je, odkar je od leta 2016 v lasti nemškega sklada 4K Invest, skoraj podvojil število letal v floti, zaposlil skoraj 200 novo zaposlenih, vložil v njihov razvoj in usposabljanje, poleg tega pa razširil mrežo poletov in tako postal eden močnejših regionalnih letalskih prevoznikov na področju izvajanja storitev ACMI (zakup letala s posadko)," so zapisali v Adrii Airways in dodali, da želijo, da podjetje raste in se razvija v prihodnje.

V Parizu se je v sredo začelo srečanje Svetovnega združenja vlagateljev, ki se ga udeležuje tudi predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjan Verbič. V sklopu srečanja so slavnostno odprli današnje trgovanje na pariški borzi Euronext, v nadaljevanju pa je med drugim potekala mednarodna konferenca. V petek bo sledilo še skupno zasedanje združenja in njegovega podmladka, so sporočili iz VZMD.

Začel se je projekt z naslovom Krepitev okvirja sodelovanja in spodbujanja na področju tujih neposrednih naložb, izvoza in inovativnosti v Sloveniji. Na začetnem dogodku, ki je združil vse deležnike na področju internacionalizacije slovenskega gospodarstva, so predstavili model in pristop h krepitvi strateškega okvirja za uspešno internacionalizacijo slovenskega gospodarstva s ciljem, da bi uskladili pričakovanja ter hkrati okrepili zavedanje vseh deležnikov o pomembnosti projekta, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Kolektor CPG je v sredo na kongresu o prometu in prometni infrastrukturi, ki je potekal v Portorožu, iz rok Gradbenega inštituta ZRMK prejel najvišje priznanje s področja graditeljstva v Sloveniji - znak kakovosti v graditeljstvu. Kolektor CPG je po pojasnilih komisije prvi v Sloveniji, ki je na osnovi uveljavljene tehnologije, t. i. 'gumi asfalta', uspešno razvil asfaltno zmes, v kateri je dodan bitumen z oznako pmB 22 / 55-60, ki je modificiran z dodatkom gume, in tudi izboljšal način vgrajevanja z uporabo najsodobnejše tehnologije. Tovrstni asfalt je po besedah direktorja družbe Kristjana Mugerlija novost v slovenskem prostoru, Kolektor CPG pa z nenehnimi vlaganji v razvoj in inovacije zagotavlja svojo konkurenčnost in dodatno rast na trgu, so sporočili iz družbe.

Nemška družba Siemens je danes na sejmu Glasstec v Düsseldorfu Steklarni Hrastnik predala načrt za digitalizacijo družbe. "Načrt je posebej prilagojen našim potrebam. Pokazal nam bo, kje, kako in s katerimi proizvodi, rešitvami in storitvami lahko izvedemo vsakega od potrebnih korakov v postopku digitalizacije," so sporočili iz Steklarne Hrastnik. Generalni direktor steklarne Peter Čas je dodal, da bodo s prehodom v industrijo 4.0 nadgradili proizvodne zmogljivosti za izdelavo steklenic tehnično najzahtevnejših oblik in dosegli še večjo natančnost v proizvodnji. Vodja oddelka za vertikalno steklo pri Siemensu Bernhard Saftig je povedal, da ima celosten pristop k digitalizaciji pozitiven in trajnosten učinek na vsako podjetje. Z obsežno začetno analizo, kakršna je bila izvedena tudi v Steklarni Hrastnik, zagotovijo, da je vsaka rešitev prilagojena posameznemu podjetju, je dodal.