c S
ESS o pričakovanjih socialnih partnerjev v novem mandatu 26.10.2018 08:04 Ljubljana, 26. oktobra (STA) - Ekonomsko-socialni svet (ESS) bo na današnji seji med drugim govoril o pričakovanjih socialnih partnerjev v mandatu 2018-2022. Obravnaval bo tudi načrt za izvajanje ukrepov aktivne politike zaposlovanja za leto 2019 in spremembo pravilnika o varovanju delavcev pred tveganji zaradi izpostavljenosti kemičnim snovem pri delu.

Kot je po srečanju s predsednikom DZ Dejanom Židanom minuli teden dejala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič, pričakuje, da bo tudi v novem mandatnem obdobju ESS tisto mesto, kjer se bo usklajevalo vso zakonodajo in stališča med socialnimi partnerji.

Vlada je minuli petek začela pogajanja s sindikati javnega sektorja, ki sicer že stopnjujejo svoje aktivnosti in za začetek decembra napovedujejo nov stavkovni val, če dogovora o plačah ne bo. Prvi predlog, ki jim ga je na pogajanjih predstavila vladna pogajalska skupina, so sindikati v torek zavrnili, s pogajanji pa naj bi nadaljevali danes.

Glede aktivne politike zaposlovanja je generalna direktorica zavoda za zaposlovanje Mavricija Batič v pogovoru za STA minuli mesec dejala, da so se ukrepi v sklopu aktivne politike izkazali za uspešne, zato si želi njihovega nadaljevanja. "Predvsem za skupine, ki imajo velike ovire za neposredno zaposlitev, so ti ukrepi velikega pomena," je izpostavila.