c S
Vlada razrešila državno sekretarko Vraničar Ermanovo 25.10.2018 15:28 Ljubljana, 25. oktobra (STA) - Vlada je na današnji seji razrešila Matejo Vraničar Erman s položaja državne sekretarke na ministrstvu za finance. Razrešitev je predlagal finančni minister Andrej Bertoncelj, ker sta se njuni viziji o nekaterih pomembnih izzivih razhajali. Vlada je na ta položaj s petkom imenovala Natalijo Kovač Jereb.

"Čakajo nas pomembni izzivi in zato je pomembno zaupanje in homogenost ekipe. Sem pa hvaležen za dobro opravljeno delo svoje predhodnice, zahvaljujem se ji tudi za vse opravljeno delo in podporo ob primopredaji in v zadnjem mesecu," je v sredo, ko je to predlagal, zapisal finančni minister.

Po današnji seji vlade je na novinarski konferenci spregovoril okoljski minister Jure Leben, ki je na to temo lahko povedal le, da je "vlada danes potrdila vse točke dnevnega reda". So pa nato v sporočilu za javnost v vladi navedli, da je vlada sekretarko razrešila in imenovala novo.

Bolj zgovoren je bil v izjavi novinarjem prvak DeSUS in minister za obrambo Karl Erjavec, ki je dejal, da jim je finančni minister danes povedal, da Vraničar Ermanova z njim ni bila usklajena "kar se tiče predstavitve zakona o nepremičninah".

"Minister pravi, da zakon ne bo imel finančnih posledic za državljane, želi pa se širiti obdavčitev tudi na nekatere druge nepremičnine ... Poteza državne sekretarke z njim ni bila usklajena in je potem prišlo do razburjenja v javnosti, ker je napovedovala, da naj bi bile finančne posledice za državljane nekje okoli 100 milijonov evrov," je dogajanje povzel Erjavec.

Za petek je bila predvidena predstavitev delovnega osnutka prenove sistema obdavčitve nepremičnin predstavnikom koalicije, ki so člani odbora DZ za finance, a je to srečanje odpovedano, je izvedela STA. Kdaj bodo osnutek članom koalicije predstavili, zaenkrat ni znano.

Ministrstvo v izhodiščih predvideva, da naj bi izplen od obdavčitve nepremičnin, ki so sedaj zajete v sistem nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, ostal na sedanji ravni - letos bo predvidoma dosegel 230 milijonov evrov. A se ocenjuje, da bo celoten izkupiček zaradi dodatno vključenih nepremičnin, ki jih nadomestilo sedaj ne zajema, za 20 do 30 odstotkov višji.

Minister Bertoncelj naj Vraničar Ermanove, ki je bila v vladi Mira Cerarja ministrica za finance, po neuradnih informacijah STA ne bi seznanil z razlogi za razrešitev. Številke predloga osnutka predloga zakona o nepremičninah pa so sicer prišle v javnost po tem, ko ga je ministrstvo posredovalo kabinetu predsednika vlade, koalicijskim strankam in članom projektnega sveta, ki naj bi se do njega opredelili strokovno, in to še pred politično obravnavo.

V večini poslanskih skupin so razrešitev Vraničar Ermanove, ki je bila pred ministrovanjem dolgoletna državna sekretarka na ministrstvu za finance, pospremili z besedami, da je prav, da si ministri izberejo ožjo ekipo. A, kot je dejala predsednica SAB in infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek, bi to lahko naredili "pred nastopom funkcije, ne pa, da se po enem mesecu menjuje ljudi".

Bratuškova je povedala, da o tem sicer niso govorili ne v koaliciji ne na vladi. "Sem pa na nek način žalostna, ker iz ožje ekipe ministrstva za finance odhaja zelo dobra finančna strokovnjakinja," je dodala.

V LMŠ so za STA povedali, da "gre za avtonomno in legitimno odločitev ministra za finance in predsednika vlade". Po njihovem njen umik ne prinaša sprememb v davčni strategiji ministrstva in vlade.

V SMC so dejali, da mora "odločitev, razloge in vpliv na delo ministrstva pojasniti minister za finance", v SD pa, da to težko komentirajo, saj razlogov za razrešitev ne poznajo. "Prepričani pa smo, da je prav, da si ministri po svoji presoji izberejo ožjo ekipo ljudi," so ocenili in dodali, da "nobena kadrovska sprememba ne sme omajati dela koalicije in njenih dogovorov".

Po besedah NSi zadevo težko komentirajo, saj "gre za zadevo znotraj ministrstva za finance, ki je ne poznamo iz prve roke". So pa spomnili, da so glede davka na nepremičnine že podali stališče, in sicer predloga, ki je še v strokovni obravnavi, ne podpirajo.

Tudi v SNS so povedali, da ima finančni minister pravico po svojem premisleku pravico razrešiti člane svoje delovne skupine. "Razloge predstavi predsedniku vlade, ki se s tem strinja ali ne. Sprejemanje davka na nepremičnine bo morda zamaknjena, kar pa zadeve ne bo ustavilo. Bolj pomembne so rešitve problema v samem zakonu. O tem bomo pa razpravljali na ustreznem odboru in v DZ," so še dejali.