c S
Bled bo po odlični sezoni tudi v prihodnje nadaljeval s trajnostnim razvojem 25.10.2018 15:03 Bled, 25. oktobra (STA) - Kot kažejo rezultati prvih osmih mesecev, se je število nočitev na Bledu letos v primerjavi z lanskimi rekordnimi rezultati povečalo še za pet odstotkov. Gostje so opazili tudi prizadevanja za trajnostni razvoj destinacije, ki se bodo prihodnja leta še nadaljevala, so predstavniki občine in turizma poudarili na današnji novinarski konferenci.

"Zadovoljni smo z rastjo turizma, ki je v obvladljivih mejah," je povedal direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj in pojasnil, da bo na Bledu razvoj turistični produktov šel v smeri evolucije s poudarkom na zelenem in trajnostnem. "V to vključujemo tudi goste, ki jih seznanjamo z našim načinom življenja in obnašanja na Bledu," je izpostavil.

Rezultati anket kažejo, da so gostje opazili prizadevanja za trajnostni razvoj, kar se kaže tudi v mednarodnem priznanju, ki uvršča Bled med sto najbolj trajnostnih in zelenih destinacij sveta. Delo pa s tem ni končano, saj platforma zelene sheme slovenskega turizma zahteva nenehno delo in nove ukrepe na področju trajnostnega razvoja. Akcijski načrt ukrepov za prihodnja tri leta je na Bledu težak več kot 260.000 evrov.

Bled, kjer več kot 50 odstotkov odpadkov ustvari turizem, je že vse od leta 2015 vključen tudi v projekt Zero waste. "Goste skušamo osvestiti, da spoštujejo naše okolje in kraj, da se odgovorno obnašajo, kar se tiče odpadkov in odnosa do zelenih površin," je povedal direktor Infrastrukture Bled Janez Resman, ki je prepričan, da bodo majhni koraki pripeljali do zelene destinacije, ki je za Bled nujna in edina prava pot.

Kot je pojasnil, gostje prihajajo iz različnih kulturnih območij in z različnimi navadami. Tako se je spomnil zgodbe, ko je neki gost vrečko od čipsa s pletne enostavno odvrgel v jezero, pletnar pa je pletno obrnil in vrečko pobral. "Vsi, ki pridejo na Bled, se morajo prilagajati nam in se vesti tako kot mi," je izpostavil Resman in dodal, da obisk Bleda prinaša tudi odgovornost.

Na Bledu so v prvih osmih mesecih tega leta turisti ustvarili več kot 800.000 nočitev. Hoteli pa so tudi v tem obdobju še vedno zasedeni od 70- do 90-odstotno. V prihodnjem tednu se napoveduje še boljša zasedenost, čeprav Bled ni klasična destinacija za krompirjeve počitnice in tudi slovenskih gostov je v tem času le od pet do deset odstotkov. Veliko pa je Nemcev in Italijanov, prihajajo tudi skupine z Malte.

Niti novembra, ko je bilo včasih na Bledu več hotelov zaprtih, letos za hotelirje ne bo oddiha. V drugi polovici meseca bo Bled gostil svetovno veteransko prvenstvo v šahu, na katerem pričakujejo koli 340 šahistov iz 56 držav, je povedal blejski župan Janez Fajfar in spomnil, da je bil Bled že pred vojno in tudi kasneje v 60. letih prejšnjega stoletja znan po šahu.

V začetku decembra bodo sledile tekme svetovnega pokala v biatlonu na Pokljuki, na Bledu pa se bo znova začela tudi zimska pravljica. Smučišče Straža bo tudi to zimo obratovalo. S posodobitvijo 30 let starega zasneževalnega sistema bodo omogočili smučanje kljub nizki nadmorski višini in specifičnim mikroklimatskim pogojem.

V prihodnje bosta tako Straža kot Grajsko kopališče potrebna večje prenove, za kar bo treba spremeniti prostorske načrte, je povedal Resman. Že letos pa so bili sprejeti občinski prostorski načrti za ureditev širšega območja Blejskega gradu, ki je v zadnjih desetih letih doživel celovito prenovo. V prihodnjih letih se obetajo izgradnja dvigala, ureditev parkirišč in Mrakove domačije, že pred prihodnjo sezono pa bo urejen grajski park, je napovedal direktor Zavoda za kulturo Bled Matjaž Završnik.