c S
Nokia s krčenjem stroškov še naprej zmanjšuje izgubo 25.10.2018 15:02 Helsinki, 25. oktobra (STA) - Finski telekomunikacijski koncern Nokia z ukrepi za krčenje stroškov še naprej zmanjšuje izgubo. V tretjem letošnjem četrtletju je ta dosegla 79 milijonov evrov, potem ko je bila v predhodnem trimesečju pri skoraj 270 milijonih evrov, v enakem obdobju lani pa pri 183 milijonih evrov.

Prihodki podjetja s sedežem v kraju Espoo so bili s 5,46 milijarde evrov za en odstotek nižji kot v enakem obdobju lani. Razlog za to so bila predvsem neugodna gibanja valutnih tečajev. Očiščeni za učinke valutnih gibanj so narasli za en odstotek, poročajo tuje tiskovne agencije.

Dobiček iz poslovanja je ob neupoštevanju izrednih dogodkov zdrsnil za okoli četrtino na 487 milijonov evrov, ob upoštevanju izrednih dogodkov pa je Nokia iz poslovanja pridelala 54 milijonov evrov izgube. To je bilo bistveno manj od 230 milijonov v lanskem tretjem četrtletju.

Nokia je ob današnji objavi poslovnih izidov predstavila tudi nekaj več podrobnosti načrta za zmanjšanje stroškov. Do konca 2020 naj bi jih med drugim z vlaganjem v digitalizacijo procesov in "pomembnim zmanjšanjem obsega režijskih služb" skupno oklestila za 700 milijonov evrov. Niso pa v vodstvu želeli izdati, koliko delovnih mest bodo ukinili.

Prvi mož Nokie Rajeev Suri je ob objavi rezultatov podčrtal, da imajo v družbi velik obseg naročil, povezanih predvsem s postavitvijo telekomunikacijskih omrežij pete generacije (5G) v ZDA. Suri zato pričakuje nadaljnje izboljšanje poslovanja.

Nekdanji največji proizvajalec mobilnih telefonov na svetu je po tistem, ko je ob razmahu pametnih telefonov zabredel v težave in primat na trgu predal tekmecem, kot sta Apple in Samsung, enoto za mobilne telefone leta 2014 prodal ameriškemu tehnološkemu velikanu Microsoft, sam pa se je posvetil predvsem omrežni tehnologiji.