c S
Pivka perutninarstvo z novim obratom v Kromberku v podvojitev proizvodnje 25.10.2018 14:59 Nova Gorica, 25. oktobra (STA) - Družba Pivka perutninarstvo je danes v Kromberku uradno odprla specializiran mesno-predelovalni obrat, ki je v njeni lasti od 12. aprila. Z oživitvijo obrata propadlega Mipa pridobivajo večje proizvodne in skladiščne površine, ki so jih s 1000 razširili na 7000 kvadratnih metrov. S tem nameravajo v prihodnjem letu skoraj podvojiti proizvodnjo.

V obratu, ki so ga kupili v Mipovem stečaju, so zaposlili 77 ljudi, kar je za sedem več od prvotnih načrtov. 25 zaposlenih se na delo v obrat na Goriško vozi iz Pivke, do konca leta pa jih nameravajo nadomestiti z novimi zaposlenimi z Goriške. Prav tako je Pivki perutninarstvo uspeli zaposliti 15 nekdanjih zaposlenih v Mipu.

V družbi Pivka perutninarstvo je sicer skupno 450 zaposlenih, skupaj z ostalimi podjetji pa skupina šteje 550 zaposlenih.

Obstoječe proizvodne linije iz centralnega Pivkinega obrata na Kalu pri Pivki so po selitvi v Kromberk dopolnili z stroji in linijami nekdanjega Mipovega obrata, saj so bile te visoke kakovosti in zelo dobro ohranjene. Pomembna pridobitev za družbo je aseptična soba za narezovanje oz. soba s kontrolirano atmosfero, kjer se odvija proizvodni proces v posebno nadzorovanih in obvladovanih pogojih dela, so povedali na današnji novinarski konferenci v novem obratu.

Vse to omogoča širitev zmogljivosti za proizvodnjo za lastne potrebe, za proizvodnjo izdelkov drugih ponudnikov mesnih izdelkov ter za proizvodnjo izdelkov za domače in tuje trgovske blagovne znamke. Predvsem pa to po navedbah vodilnih v podjetju pomeni možnost za razvoj izdelkov lastnih blagovnih znamk. Te dni začenjajo s proizvodnjo barjenih in poltrajnih mesnih izdelkov za sestrsko družbo Kras.

Nova infrastrukturna pridobitev, v nakup katere je Pivka investirala 3,4 milijone evrov, dodatnih 700.000 evrov pa je namenila še za zagon proizvodnje, pomeni velike možnosti razvoja za prihodnjih deset in več let, proizvodnja izdelkov v bistveno večjih prostorih pa omogoča tudi boljše delovne pogoje za zaposlene, še pravijo v pivški družbi.

Nova pridobitev je tudi prodajalna tik ob obratu, ki je deseta maloprodajna trgovina v lasti družbe Pivka perutninarstvo.

V prvih šestih mesecih letošnjega leta je družba Pivka perutninarstvo sicer zabeležila 12,6-odstotno rast čistih prihodkov od prodaje glede na enako obdobje lani. Pri tem še posebej izstopa rast čistih prihodkov od prodaje na trgih EU, ki so v medletni primerjavi narasli za 26,1 odstotka. Po polovici leta znaša dobiček iz poslovanja 778.257 evrov.