c S
UBS pozitivno presenetila trge 25.10.2018 14:19 Zürich, 25. oktobra (STA) - Švicarski bančni velikan UBS je v tretjem letošnjem četrtletju ustvaril 1,25 milijarde švicarskih frankov (okoli ene milijarde evrov) čistega dobička, kar je 32 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. S tem je v zahtevnem kontekstu pozitivno presenetil analitike, v banki pa so rezultate pripisali strategiji diverzifikacije poslovanja.

Analitiki so po poročanju tujih tiskovnih agencij pričakovali, da se bo čisti dobiček ustavil malenkost pod eno milijardo frankov. Pozitivno je UBS presenetila tudi s podatkom o prihodkih. Ti so se v četrtletju ustavili pri 7,2 milijarde frankov, kar je dva odstotka več kot v enakem lanskem obdobju.

"Naši četrtletni poslovni izidi so še en dokaz več vseh prednosti naše strategije diverzifikacije poslovanja," je zatrdil prvi mož banke Sergio Ermotti.

Kljub zahtevnemu poslovnemu okolju za banke, ki ga zaznamujejo geopolitične napetosti in naraščajoči trend protekcionizma ter nevarnost pravih trgovinskih vojn, je enota za investicijsko bančništvo rast zabeležila po vseh regijah, kjer banka deluje, dobiček pred davki pa je bil s 472 milijoni evrov medletno višji za 75 odstotkov.

UBS se je pohvalila tudi s preobratom pri upravljanju s premoženjem, saj je po odlivu sredstev v upravljanju v predhodnem trimesečju privabila za 13,5 milijarde frankov premoženja novih strank. Prav upravljanje s premoženjem je pomembno prispeval k dobrim poslovnim izidom.

UBS je ohranil napovedi dobičkonosnosti za letos, saj kljub naraščajočim napetostim v banki ocenjujejo, da trenutna kondicija svetovnega gospodarstva še vedno ponuja poslovne priložnosti.