c S
ECB ostaja pri smeri denarne politike 25.10.2018 14:18 Frankfurt, 25. oktobra (STA) - Svet Evropske centralne banke danes kljub povečanim tveganjem pričakovano ni spreminjal smeri denarne politike v evrskem območju. Ključna obrestna mera ostaja pri nič odstotkih, ob koncu leta pa naj bi bilo konec neto novih nakupov v okviru programa odkupovanja obveznic. Je pa svet dodal, da bo ta zadnji korak odvisen od podatkov glede inflacije.

Nespremenjeni ostajata tudi obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti bank pri -0,40 odstotka in obrestna mera za mejno posojanje pri 0,25 odstotka. Svet ECB je znova izrazil pričakovanje, da bodo obrestne mere ostale na sedanji ravni še vsaj čez poletje 2019 ali še dlje, če bo to potrebno za doseganje srednjeročnega cilja inflacije tik pod dvema odstotkoma.

Glede obsega programa odkupovanja obveznic, s katerim centralne banke evrskega območja povečujejo količino denarja v obtoku in se je skladno z načrtom ECB z oktobrom zmanjšal s 30 na 15 milijard evrov, je svet ECB ponovil pričakovanje, da naj bi bilo decembra neto novih nakupov konec, kar pomeni, da bodo centralne banke vrednostne papirje kupovale le še z izplenom od dospelih obveznic.

Je pa dodal, da bo to odvisno od tega, če bodo novi podatki potrdili srednjeročne inflacijske obete.

Svet ECB namerava nato reinvestirati izplačane glavnice zapadlih vrednostnih papirjev, kupljenih v okviru programa, še daljše obdobje po zaključku neto nakupov oz. tako dolgo, kot bo treba, da se vzdržujejo ugodne likvidnostne razmere in zelo spodbujevalno naravnana denarna politika. Trenutno imajo sicer centralne banke evrosistema v lasti okoli 2600 milijard evrov vrednostnih papirjev.

Trgi bodo zdaj pozorni na besede predsednika ECB Maria Draghija glede negotovosti, ki se kopičijo tako znotraj evrskega območja in EU kot drugod po svetu in bi lahko ob negativnem scenariju močneje negativno vplivale na obete glede inflacije in gospodarske rasti.

Poleg trgovinskih in geopolitičnih napetosti ter šibkosti nekaterih razvijajočih se gospodarstev gre npr. tudi za nevarnost izstopa Velike Britanije iz EU brez dogovora o nadaljnjih odnosih z unijo in vse glasnejša nesoglasja med populistično vlado v Rimu in Evropsko komisijo glede italijanskih proračunskih načrtov.