c S
Vlada sprejela predlog novele zakona o zavarovalništvu 25.10.2018 15:33 Ljubljana, 25. oktobra (STA) - Vlada je sprejela predlog novele zakona o zavarovalništvu, katere cilj je zagotavljanje varstva zavarovalcev in potrošnikov, ne glede na distribucijske kanale. Novela bo v slovenski pravni red prenesla evropsko direktivo o distribuciji zavarovalnih produktov, ki se je v EU začela uporabljati oktobra.

Predlog zakona prinaša višjo raven zaščite imetnikov zavarovalnih polic, še kakovostnejše informacije za potrošnike in boljša pravila poslovanja za prodajalce zavarovanj. V predlogu je med drugim razčlenjena vsebina, pomen in rok hrambe nove četrte zbirke osebnih podatkov, ki jih bodo zavarovalnice morale zbirati zaradi dodatnih obveznosti pri distribuciji zavarovalnih produktov.

Novost novih evropskih pravil je sprejem politike upravljanja in nadzora nad produkti, ki jih morajo oblikovati zavarovalnice. Opredeliti morajo ciljno skupino, komu je produkt namenjen, čemu je namenjen in kakšna so tveganja, pa tudi, komu produkt ni namenjen. Zavarovalnice morajo tudi preverjati, ali so se razmere na trgu spremenile, in produkte ustrezno popraviti, kar lahko pomeni tudi umik kakšnega s trga.

Novost je tudi to, da mora zavarovalnica pripraviti dokument z informacijo o produktu. Doslej so bile te navedene v zavarovalnih pogojih z drobnim tiskom, sedaj pa bo dokument standardiziran po obliki in strukturi in omejen na dve strani. Le za kompleksnejše produkte bodo lahko informacije navedene na treh straneh. S tem bodo produkti primerljivi tudi med državami EU.

Ključna sprememba pa je ta, da bo morala zavarovalnica ali njen zastopnik pred sklenitvijo zavarovanja opraviti test potreb in zahtev. Tisti, ki prodaja zavarovanje, mora od stranke pridobiti določen nabor informacij, ki mu bodo omogočile opredeliti in dokumentirati potrebe in zahteve posameznika, je pred časom povedala direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja Maja Krumberger.