c S
Zdus s konkretnimi predlogi za boljše pokojnine 25.10.2018 13:05 Ljubljana, 25. oktobra (STA) - Zveza društev upokojencev je ob upoštevanju koalicijske pogodbe pripravila konkretne predloge za boljše pokojnine. Zavzemajo se za to, da se pokojnine v skladu s sistemskim zakonom usklajujejo redno, v skladu s koalicijsko pogodbo pa tudi izredno. Poleg tega naj se odmerni odstotek za določitev pokojnine postopoma dvigne na 63,5 odstotka.

Izredna uskladitev pokojnin bi vsaj deloma omilila negativne učinke interventne zakonodaje, ki je vse od leta 2010 zavirala redno usklajevanje, sta na današnji novinarski konferenci dejala predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Janez Sušnik in predsednica komisije za bivanjski standard in pokojninsko politiko pri zvezi Nežka Ivanetič.

Koalicijska pogodba predvideva, da bo dodatno izredno usklajevanje pokojnin vezano na gospodarsko rast. Ob gospodarski rasti več kot tri odstotke se bodo pokojnine usklajevale za en odstotek, ob štiriodstotni gospodarski rasti za 1,5 odstotka in ob petodstotni gospodarski rasti za dva odstotka, je navedeno v pogodbi.

Odstotek za odmero pokojnine naj se po predlogu zveze za moške s 40 leti pokojninske dobe postopoma dvigne na 63,5 odstotka, medtem ko zdaj znaša 57,25 odstotka. Letni dodatek, ki za upokojence predstavlja podobno kot regres za aktivno prebivalstvo, pa naj se izplačuje v skladu s sistemskim zakonom v dveh različnih zneskih, in sicer za tiste z višjo pokojnino v nižjem znesku, za tiste z nižjo pokojnino pa v višjem.

Letni dodatek je bil julija izplačan v petih različnih zneskih, tako kot lani pa so ga dobili vsi upokojenci ne glede na višino pokojnine. Pokojninski zavod je dodatek lani prvič po sprejetju varčevalnega zakona leta 2012 izplačal vsem ne glede na višino pokojnine, medtem ko je bila pravica pred tem omejena.

Zdus se nadalje zavzema za dvig dela vdovske pokojnine s 15 na 25 odstotkov. Po veljavnem pokojninskem zakonu se lahko vdovi ali vdovcu poleg predčasne, starostne ali invalidske pokojnine namreč izplačuje tudi 15 odstotkov zneska pripadajoče vdovske pokojnine po umrlem zavarovancu.

Poleg tega predlagajo, da bi vsi upokojenci prispevali evro letno za delovanje upokojenskih organizacij na državni ravni.