c S
Skupina Telekom v devetmesečju s petino nižjim čistim dobičkom 25.10.2018 11:16 Ljubljana, 25. oktobra (STA) - Skupina Telekom Slovenija je v prvih devetih mesecih ustvarila 538,1 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je odstotek manj kot v enakem obdobju lani. Bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) se je znižal za odstotek na slabih 153 milijonov evrov, čisti dobiček pa je bil pri 23,5 milijona evrov za 22 odstotkov nižji kot v enakem obdobju lani.

Za prav tako odstotek so bili nižji devetmesečni poslovni prihodki skupine, ki so znašali 542,2 milijona evrov.

Skupina povečuje prihodke v segmentu novih storitev ter fiksnih širokopasovnih in IT storitev. V primerjavi s koncem leta 2017 je število fiksnih širokopasovnih priključkov povečala za štiri odstotke, kar je nad načrti, prav tako več od načrtov, za dva odstotka, pa je povečala tudi število priključkov mobilne in fiksne telefonije.

Kot poudarjajo v družbi, na prihodke sicer vpliva regulacija EU, v Telekomu pa so tudi spomnili, da so prihodki lani vključevali tudi prihodke iz naslova izvajanja projekta elektronskega cestninjenja.

Dobiček iz poslovanja skupine Telekom Slovenija je med januarjem in septembrom dosegel 27,8 milijona evrov, nanj pa je vplivala sprememba regulacije na ravni EU glede gostovanja v mobilnih omrežjih, zaradi česar se povečujejo stroški poslovanja, izhaja iz nerevidiranega poročila iz poslovanja, ki ga je družba danes, dan po objavi poslovnih rezultatov na seji nadzornega sveta, objavila na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Za naložbe predvsem v modernizacijo ter krepitev in nadaljnji razvoj optičnih omrežij in mobilnega omrežja je skupina Telekom Slovenije v devetih mesecih letos skupno namenila 79,4 milijona evrov.

Samo v tretjem letošnjem četrtletju je Telekom na ravni skupine čiste prihodke od prodaje v medletni primerjavi povečal za dva odstotka na 178,1 milijona evrov, EBITDA se je povečal za 10 odstotkov na 52 milijonov evrov, čisti dobiček pa je znašal devet milijonov evrov. Število fiksnih širokopasovnih priključkov se je povečalo za tri odstotke, število priključkov mobilne telefonije pa za odstotek.

Matična družba Telekom Slovenija je v devetih mesecih poslovne prihodke znižala za dva odstotka na 483,8 milijona evrov. EBITDA je bil pri 124 milijonih evrov nižji za pet odstotkov, dobiček iz poslovanja pa se je znižal za 18 odstotkov na 24,9 milijona evrov. Čisti dobiček družbe je bil nižji za 32 odstotkov in je znašal 22,7 milijona evrov.