c S
V Sloveniji septembra na letni ravni porabili manj električne energije 25.10.2018 11:14 Ljubljana, 25. oktobra (STA) - V Sloveniji smo septembra porabili 1154 gigavatnih ur (GWh) električne energije, kar je odstotek več kot avgusta in osem odstotkov manj kot septembra lani. Medtem je bila neto proizvodnja elektrike s 1261 GWh za odstotek večja kot avgusta, je danes objavil statistični urad.

Proizvodnja električne energije v hidroelektrarnah se je povečala za 20 odstotkov, v Nuklearni elektrarni Krško zmanjšala za en odstotek, termoelektrarne pa so zabeležile devetodstotni padec.

Manjši proizvodnji termoelektrične energije je sledila tudi manjša poraba goriv v termoelektrarnah. Tako je bila skupna poraba goriv septembra za štiri odstotke manjša kot avgusta.

Septembra se je povečala oskrba z ekstra lahkim kurilnim oljem (za 68 odstotkov), črnim premogom in antracitom (za 31 odstotkov), zemeljskim plinom (za 14 odstotkov), koksom (za 11 odstotkov), drugimi naftnimi proizvodi (za pet odstotkov) in dizelskim gorivom (za pet odstotkov).

Medtem pa se je zmanjšala oskrba z motornim bencinom (za 12 odstotkov), petrolejskim gorivom za reaktivne motorje (za 11 odstotkov) in utekočinjenim naftnim plinom (za 10 odstotkov).

Slovenija je septembra uvozila 582 GWh, izvozila pa 657 GWh električne energije.