c S
Porsche mora zaradi dieselgata vlagateljem plačati odškodnino 25.10.2018 07:20 Stuttgart, 24. oktobra (STA) - Holdinška družba Porsche SE, največji delničar avtomobilskega proizvajalca Volkswagen, mora plačati odškodnino vlagateljem, ki jih ni pravočasno in primerno obvestila o goljufanju z izpusti dizelskih vozil. Sodišče v Stuttgartu je podjetju danes v dveh ločenih primerih naložilo plačilo skupno 47 milijonov evrov odškodnine.

Sodišče je ugotovilo, da Porsche ni primerno obvestil vlagateljev o dogajanju z dizelskimi motorji, vgrajenimi v milijone avtomobilov po vsem svetu, poročajo tuje tiskovne agencije. Koncern je kršil dolžnost javnega razkrivanja informacij, njegov takratni prvi mož Martin Winterkorn pa je zanemaril svojo dolžnost.

Odločitev je sodišče sprejelo na podlagi sporočila, ki ga je Winterkorn prejel maja 2014, več kot leto pred tem, ko je afera dieselgate prišla v javnost. Že po prejemu tega sporočila bi podjetje moralo obvestiti trge o finančnih tveganjih, povezanih s sporno programsko opremo, ocenjuje sodišče.

Tako Porsche kot Volkswagen sta obtožbe zanikala, današnja razsodba pa še ni pravnomočna. Porsche je že napovedal pritožbo v obeh primerih. Podjetje je namreč prepričano, da sta sodbi "neutemeljeni" in da so obtožbe "brez osnove".

Ko je novica o goljufanju na testih dizelskih motorjev leta 2015 odjeknila v javnosti, je delnica Volkswagna potonila za več kot 40 odstotkov, Porschejeva je zdrsnila za 30 odstotkov. Današnji tožbi sta prvi v vrsti tožb vlagateljev proti Porscheju in Volkswagnu v Stuttgartu in Brunswicku. Skupaj so tožbe težke več kot devet milijard evrov.

Koncern je v ZDA in številnih drugih državah sicer že pristal na plačilo milijard evrov kazni in odškodnin, izvesti je moral popravila motorjev, še vedno pa ima odprte številne tožbe držav in voznikov. V Nemčiji je vlada po izbruhu afere omogočila tudi skupinske tožbe, ena od potrošniških skupin svojo napoveduje že za november.

Preiskovalci so Volkswagen vzeli pod lupo tudi zaradi suma goljufije, borzne manipulacije ter zavajajočega oglaševanja.