c S
Evropske borze večinoma s padci; nafta po torkovem padcu nekoliko dražja, evro navzdol 25.10.2018 07:20 London/Frankfurt/Pariz, 24. oktobra (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma znižali, čeprav so čez dan po torkovih občutnih padcih pridobivali na vrednosti. Nafta se po precejšnji pocenitvi v torek danes nekoliko draži, tečaj evra pa se je znižal.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,34 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX zdrsnil za 0,73 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 za 0,29 odstotka. Malenkostno, za 0,11 odstotka, se je medtem okrepil indeks borze v Londonu FTSE 100.

Precej višji je bil padec na Dunaju, kjer je indeks ATX potonil za 2,32 odstotka, in v Milanu, kjer je indeks FTSE MIB izgubil 1,69 odstotka, V Zürichu je indeks SMI zdrsnil za 0,49 odstotka.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev približno štiri ure pred koncem trgovanja prav tako znižujejo. Industrijski indeks Dow Jones je na 0,24 odstotka nižji ravni kot ob koncu torkovega trgovanja. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 0,68 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa pada za 1,21 odstotka.

Indeksi na borzah v Aziji, Evropi in ZDA so v torek zaradi povečanih napetosti, predvsem zaradi zaostritve odnosov med ZDA in Rusijo v luči napovedi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bodo ZDA izstopile iz pogodbe o jedrskih raketah srednjega dosega, poslabšanja odnosov med Zahodom in Savdsko Arabijo zaradi novinarja Džamala Hašodžija ter vse večjih nesoglasjih med populistično vlado v Rimu in Evropsko komisijo občutno upadli.

Danes se je sprva zdelo, da negotovost in strah pred razvojem dogodkov nekoliko popuščata ter da so se borzni posredniki bolj posvetili objavam poslovnih izidov podjetij, vendar pa je popoldne zagon vlagateljev popustil.

V torek se je tako kot delnice precej pocenila tudi nafta, potem ko je savdski finančni minister Halid Al Falih na investicijski konferenci v Rijadu poudaril, da bo Savdska Arabija nadomestila vsak izpad dobave nafte, ki bo posledica ameriških sankcij proti Iranu. Padec cen nafte je presegel štiri odstotke.

Danes se črno zlato draži. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena decembra, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 67,57 dolarja, kar je 1,14 dolarja več kot ob koncu torkovega trgovanja. V Londonu se decembrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent dražijo za 77 centov in so pri 77,21 dolarja.

Tečaj evra pada. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1393 dolarja, kar je 0,80 centa nižje kot v torek. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1389 dolarja oz. 0,89 centa nižje kot v torek.