c S
Sindikat zdravstva in socialnega varstva napovedal stavko za 5. december 24.10.2018 16:48 Ljubljana, 24. oktobra (STA) - Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije, ki tako kot več drugih ni zadovoljen z vladnim predlogom rešitve stavkovnih zahtev, se pridružuje decembrskemu stavkovnemu valu, stavko je napovedal za 5. december, nadaljevala pa se bo do izpolnitve stavkovnih zahtev. Poleg zvišanja plač zahtevajo tudi višje dodatke za delo v neugodnem času.

Kot je na novinarski konferenci po današnji seji republiškega odbora pojasnil predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Zvonko Vukadinovič, bo napovedana stavka pokazala nezadovoljstvo med zaposlenimi v zdravstvu in socialnem varstvu. Na tem področju se namreč po njegovih navedbah soočajo tudi z izgorelostjo zaposlenih in veliko fluktuacijo.

Na torkovem pogajalskem srečanju predstavnikov vlade in sindikatov jih je po Vukadinovičevih besedah najbolj razjezilo to, da vlada za zaposlene do 26. plačnega razreda ni pripravljena dvigniti plačnih razredov in da ne soglaša z nobenimi dodatki, ki jih zahtevajo v sindikatu.

V sindikatu namreč zahtevajo dvig za dva plačna razreda za zaposlene do 26. plačnega razreda. Kot je pojasnil Vukadinovič, so marca pristali na dvig za en razred, ker je bila vlada tik pred odstopom, a bodo zdaj vztrajali pri dvigu za dva. Prav tako pa zahtevajo višje plačilo dela na dan praznika, v nedeljo in ponoči, pa tudi ustrezno ureditev drugih dodatkov za manj ugodne delovne pogoje.

Po navedbah generalne sekretarke sindikata Dragice Kekec je bila prejšnja vlada 30-odstotni dodatek za nedeljsko delo pripravljena zvišati na 40 odstotkov, v sindikatu pa zdaj zahtevajo 60 odstotkov. Nedeljski 75-odstotni dodatek, ki ga je bila prejšnja vlada pripravljena dvigniti na 90 odstotkov, želijo dvigniti na 100 odstotkov. 90-odstotni dodatek za praznik, za katerega je prejšnja soglašala s predlogom 110 odstotkov, pa bi v sindikatu želeli dvigniti na 160 odstotkov, saj imajo takrat največjo kadrovsko problematiko, je pojasnila Kekčeva.

Prav tako po njenih navedbah zahtevajo nekoliko višje dodatke za popoldansko izmeno, delo v deljenem delovnem času, neenakomerno razporeditev časa in delo preko polnega delovnega časa. Po vladnih ocenah naj bi bili ti dodatki, do katerih ne bi bili upravičeni samo zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu, temveč vsi zaposleni s takšnim urnikom dela, vredni 23,3 milijona evrov. To po Vukadinovičevih besedah pomeni, da ne gre za enormne, ampak za razumne zahteve sindikata.

Med sindikalnimi zahtevami pa je tudi sprejem standardov in normativov, v okviru katerih zahtevajo dvig zahtevane izobrazbe na nekaterih delovnih mestih in ureditev kadrovskih normativov. Kot je ocenila Kekčeva, bi bilo ob upoštevanju njihovega predloga kadrovskih normativov potrebnih vsaj 20 odstotkov več zaposlenih.

V sindikatu zdravstva in socialnega varstva pa se prav tako pridružujejo zahtevi nekaterih drugih sindikatov po odpravi varčevalnih ukrepov, tudi po vrnitvi osmih odstotkov, ki so bili javnim uslužbencem z znižanjem vrednosti plačnih razredov vzeti leta 2012. Kot je spomnil Vukadinovič, so s prejšnjo vlado že potekali dogovori v to smer, ta vlada pa vrnitve ni predvidela.

Vladna ocena, da so vse zahteve sindikatov javnega sektorja vredne skoraj milijardo evrov, je po Vukadinovičevem mnenju pasja bombica vladne pogajalske skupine.

Vukadinovič ocenjuje, da bodo stavkovne zahteve uskladili v celotnem področju zdravstva in socialnega varstva. Če bo stavka stekla, pa bodo stavkovne zahteve še zaostrili. Podrobnosti o poteku stavke ni želel pojasnjevati, poudaril pa je, da bodo izvajali z zakonom naložena opravila in da ne bo neposrednega ogrožanja zdravja.

S stavko se pridružujejo nekaterim drugim sindikatom. Za 5. decembra je stavko že napovedal Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije, med 4. in 6. decembrom bo stavkal tudi šolski sindikat Sviz. Za 4. december pa je začetek stavke prav tako napovedala koordinacija stavkovnih odborov sindikatov, ki jo vodi Jakob Počivavšek. Slednjim se je pri stavkovnih aktivnostih po torkovi odločitvi pridružil tudi Sindikat zdravstva in socialnega skrbstva Slovenije.